Вече има две компании на стойност $1 трилион: Amazon и Microsoft

Технологичните компании отбелязват сериозни ръстове тази година

Сиатъл вече е дом на две компаниите с капитализация от 1 трилион долара на фондовата борса: Amazon се присъедини към Microsoft в този ексклузивен клуб в четвъртък.

Amazon достигна за пръв път през септември трилионна капитализация. Тогава и Apple струваше повече от трилион долара. Акциите на Apple обаче оттогава започнаха да спадат. Производителят на iPhone вече струва около 920 милиарда долара.

Акциите на големите технологични компании, наричани в САЩ Big Tech, се покачиха тази година, въпреки опасенията за възможността за по-голяма регулация в САЩ и по света, както и заради търговското напрежение между САЩ и Китай. Досега техният ръст на продажбите и печалбите остава относително силен.

Microsoft, която сега е на стойност близо 1.1 трилиона долара, е най-скъпата компания на планетата. Нейните книжа се повишиха с 36% благодарение на оптимизма за бизнеса й в облака.

Amazon е нараснал с повече от 35% и в последно време се радва на оптимизма на пазарите, отчасти и заради предстоящите разпродажби в кампанията Prime Day идната седмица. 

Акциите на Facebook са нараснали с повече от 50%, докато тези на Apple - с 30%. Дори собственикът на Google Alphabet, която изостава, все още е с 10% нагоре тази година.

Петте най-големи компании вече имат обща пазарна стойност от 4,36 трилиона долара. А Netflix, която често се обвързва с останалите технологични гиганти като част от така наречените акции FAANG, сега струва 165 милиарда долараи тази година отбелязва ръст от близо 45%.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Microsoft | компании | Amazon | капитализация | 1 трилион

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини