Автобусните превозвачи: Потребителят ще плаща тол системата

Браншът недоволства и срещу нерегламенитираните превози на пътници

08:47 08.01.2020
"Потребителите са тези, които ще плащат тази тол система, ако ние увеличим цените на билетите, тъй като сме на социалния максимум, който можем да предложим на гражданите". Това каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи пред Nova TV. 

Тя обясни, че общественият превоз на пътници се възлага по закона за обществените поръчки и когато се възложи един такъв превоз, цените не подлежат на предоговаряне. "Тоест в момента колегите, които са сключили договори по тези направления, не могат да увеличат цените на билета. От друга страна, ако тези цени се увеличат, превозвачите няма да плащат. Ще плаща пътникът, който ползва тази услуга. Трябва да бъде ясно, че потребители ще плащат тази тол система”, категорична е Милтенова.

По думите ѝ има механизъм, по който ние може да се събират средства от транзитен трафик. Тя даде пример с това, че всеки български автобус плаща 45 евро такса на границата с Гърция, но гръцките автобуси не плащат, влизайки в България. "Ако ние направим една такава такса, която да се ползва, ние можем да осигурим средства от влизащите транзитни автобуси, които преминават, а не цялото това нещо да се стоварва върху българския бизнес", каза тя. 

Милтенова смята, че у нас моделът за въвеждане не е правилен, давайки примиер с Германия, където таксите по тол системата са на база процент, който е изчислен възоснова на БВП и на икономическата обстановка в страната. "Ние в момента сме на пазара", смята тя.

На превозвачите е обещана среща в Министерство на регионалното развитие до петък, но това няма да промени плановете им за протест. “Не е необходимо да въведем тол система, за да спрем да работим. Ако не решим основните проблеми, пред които сме изправени, тол система няма да ни бъде необходима. Тя е капката, която преля чашата. Въпреки, че бяхме обявили нашия протест, много преди да стане ясно какви ще бъдат окончателните цени”, каза тя.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автобуси | превозвачи | такси | потребители | тол система | Магдалена Милтенова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини