Влаковете на БДЖ ще се движат с ново разписание от неделя

В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение

Снимка: Economic.bg/Архив

От неделя, 15 декември, влиза в сила новият график за движение на влаковете на „БДЖ-Пътнически превози“. От държавната компания поясняват, че голяма част от промените в разписанието са съобразени с постъпили предложения от страна на граждани, а друга част е свързана с повишаване рентабилността на превозите и ефективното използване на наличния подвижен състав.

В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, а за подобряване на обслужването са оптимизирани връзките на влаковете в основни гари и е увеличен броят на пътническите композиции по някои направления.

Превозът на пътници ще се извършва с общо 579 влака, от които 14 международни бързи влака (като два от тях ще се движат само през летния сезон), 77 бързи влака (четири, от които ще се движат само в определени дни от седмицата), 135 пътнически влака и 353 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.

Бързият влак „Чайка” София-Бургас-София, който пътува през Подбалканската железопътна линия, вече ще се движи всеки ден, като ще изминава разстоянието между столицата и морският град за по-малко от шест часа.

С влизането в сила на новото разписание се запазва ежедневното движение на директния международен влак от Истанбул за София. За пътуващите по направленията София-Букурещ, София-Белград и София-Солун директните вагони отново ще се движат само през лятото.

Проектът на графика бе публикуван за обществено обсъждане през месец май, а преди провеждане на срещите с областните и общинските администрации през септември, на официалната интернет страница на БДЖ бе качен и актуализираният вариант.

В Графика са взети предвид и планираните по-мащабни ремонти по железопътната инфраструктура, с оглед при тяхното стартиране, корекциите в маршрутите и разписанията на влаковете да са минимални.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БДЖ | влакове | БДЖ-Пътнически превози | ново разписание

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини