Бисер Петков подаде оставка по искане на Борисов

Заради „натрупани във времето основания“

Снимка: Economic.bg
17:09 29.11.2019
Социалният министър Бисер Петков е подал оставка по искане на премиера Бойко Борисов. Тя вече е приета, съобщиха от Министерския съвет.

Аргументът за кадровото решение са „натрупани във времето основания“. „Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания“, пишат от МС.

Оставката на Петков идва в разгара на дискусиите около промените в изплащането на болничните листове. Вчера пред Българското национално радио социалният министър каза, че този спорен въпрос няма да бъде решен до края на тази година.

Парламентарната бюджетна комисия даде срок от един месец от обнародването на новия бюджет на Държавното обществено осигуряване да бъде решено каква част от отсъствието по болест да плаща работодателят. Петков определи като нереалистично това да стане по-рано, за да има от 1 януари нова уредба по въпроса.

„Срокът, който е даден, отива в следващата година. От тази гледна точка времето е твърде малко, за да се намери работещо решение до край на годината“, обясни Петков.

Припомняме, че в сряда Конфедерация на труда „Подкрепа“ проведе национален протестен митинг-шествие в София под надслов „Болните работници не са престъпници“. КНСБ пък остават в стачна готовност по повод предвижданите промени в режима за боллничните.

По-рано работодателските организации заплашиха да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако въпросът с изплащането на болничните не бъде решен.

Припомняме, че синдикатите готвят протести по повод предвижданите промени в режима, а работодателските организации заплашиха да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако въпросът не бъде решен. За момента обаче няма постигнато съгласие по темата каква част да плащат работодателите и каква - НОИ.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | Бисер Петков | болнични | фалшиви болнични | министър на труда и социалната политика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини