Глоба до 1500 лв. грози търговците на развалени храни

Нов закон ще контролира цялата агрохранителна верига

Снимка: Pixabay
16:38 01.11.2019

Нов Закон за управление на агрохранителната верига е публикуван за обществено обсъждане от земеделското министерство. Според новите разпоредби търговци, хванати да продават месо, мляко, сирене, кашкавал и яйца с изтекъл срок за годност, ще се наказват с глоба от 1000 до 1500 лева. При повторно нарушение пък санкцията ще е 3 хиляди лева. Ако нарушението е от едноличен търговец или юридическо лице, санкцията ще е от 3000 до 6000 лева.

Четири министерства ще бъдат ангажирани с прилагането на новия закон. Това са Министерството за земеделието, храните и горите, Министерство на здравеопазването, Министерство на икономиката и Министерство на околната среда и водите.

Необходимостта от създаването на този закон е факта, че до този момент в България не съществува единен закон, който да обединява цялата дейност по агрохранителната верига.

Проектът предвижда още наказания в размер от 3000 до 5000 лв. за всички търговци, които пуснат на пазара месо от животни, които не са изследвани предварително. А при повторно нарушение глобата скача на от 5000 до 8000 лв.

Идеята е бъдещият закон да създаде една обща рамка, която да регламентира същността на агрохранителната верига и включените в нея елементи. Както и да се премахнат различията в регулаторната уредба, създаваща административни тежести на бизнеса, включително и регистрационните режими.

Новият закон трябва да премахне и сегашното припокриване на текстове в специалните закони, което позволява размиване на задълженията и отговорностите между функциите на отделните контролни органи по хранителната верига, се казва в мотивите към законопроекта.

Министерството на здравеопазването ще отговаря за предотвратяването на разпространението на инфекции, предавани на хора, чрез храни и води. Министерството на икономиката ще има ангажимент относно безопасност и качество при производството на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати от земеделски произход и спиртните напитки. Това на околната среда и водите провежда държавната политика по отношение на освобождаване на генетично модифицирани организми (ГМО) в околната среда по реда на Закона за генетично модифицирани организми. Земеделското ведомство пък ще е отговорно за безопасността по време на производство, дистрибуцията и пускането на пазара на храни.

 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | храни | регулации | МЗХГ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини