Дачев: В енергетиката ни има мафия и интереси на 50 години

По отношение на проверките на приватизацията бизнесменът не е сигурен ще бъдат ли достатъчни да задоволят обществото

Снимка: Economic.bg/ Архив

Цената на тока за българската индустрия е най-скъпият в целия ЕС, защото българската енергетика е свръхрегулирана и това води до възможност за „гимнастики“ в сектора. В българската енергетика има интереси, които датират от 50 години и затова тя е определена за стратегически за България отрасъл. В същото време в сектора на 100% има мафия, заради която българското общество става свидетел на нелогични, непазарни неща.

Това заяви в ефира на bTV зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев. Попитан да назове конкретни имена от тази мафия, той каза: „Имената вече са известни, но те са една фасада, докато отзад има други играчи, включително политически“. Дачев потвърди, че проблемните лица са в институциите, където българските работодателски организации настояха да има оставки – Българският енергиен холдинг (БЕХ), „ТЕЦ Марица Изток 2“, Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

„Плащаме хиляди такси, но този, който купи дотирания от нас ток, го изнася и го продава навън без таксите. Къде е това стратегическо предимство? Ние плащаме за някой друг да получи евтин ток. В това няма никаква логика“, заяви още зам.-председателят на БТПП.

По темата за разследването на приватизацията в България Дачев, че не се притеснява от възложената от главния прокурор Иван Гешев проверка на приватизационните сделки. Съмнява се единствено дали тези действия ще компенсират дефицита на справедливост в българското общество, която вече 20-30 години не е задоволен.

„През годините сме си говорили как намалява търпимостта на хората към справедливостта. Има чувство за неудовлетвореност. Това, което главният прокурор прави, е да намали дефицита на справедливост, който 20-30 години не е задоволен. Това не може да стане така. Много трудно може да се обясни какво беше преди“, коментира бизнесменът.

Според него бившият премиер Иван Костов е бил единственият човек, който е намерил политическа сила да взима решения. „Защо обвиняваме него, след като се знаеше, че в Агенцията за приватизация се дават пари на отделни хора“, попита Дачев и отбеляза, че той самият е съдил Агенцията за приватизация.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: приватизация | БТПП | енергетика | БЕХ | главен прокурор | ТЕЦ Марица Изток 2 | Бнеб | Иван Гешев | Красимир Дачев | Български енергиен холдинг | цени на тока | Българска търговско-промишлена палата

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини