Дания разреши завършването на „Северен поток“ 2 с нов тип кораб

Nord Stream AG трябваше да промени тактиката на изграждането на газопровода заради санкциите на САЩ

14:51 06.07.2020

Компанията оператор на „Северен поток“ 2 Nord Stream AG ще може да използва нов тип кораб за завършването на последния участък от газопровода в датската изключителна икономическа зона. Това става ясно от доклад на Датската агенция по енергетика (DEA).

Операторът на проекта поиска датският регулатор да измени разрешението, получено през ноември 2019 г. за изграждането на газопровод в датската изключителна икономическа зона на 5 юни. „Както очаквахме, DEA уважи искането ни“, коментира Nord Stream 2.

„Изменението се отнася само до възможната употреба на плавателни съдове със система за позициониране на котва. Корабът вече успешно се използва при изграждането на датския участък от газопровода „Северен поток“, както и при изграждането на газопровода „Северен поток“ 2 в германските води. Проектът ще бъде изпълнен в съответствие със строителното разрешение и оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС). Продължаваме да обмисляме различни варианти за неговото завършване и своевременно ще информираме за нашите планове“, отбелязаха от проектантската компания.

Nord Stream AG трябваше да промени тактиката на изграждането на газопровода след 20 декември 2019 г., президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа американския бюджет за отбрана за 2020 г., който включва налагането на санкции на компаниите, които предоставят услуги за полагане на газопровода „Северен поток 2“. Веднага след това швейцарската Allseas, чиито съдове полагаха последния участък от „Северен поток 2“, обявиха прекратяването на работата. Предполага се, че "Газпром" ще използва два кораба за довършване на тръбата - академик Черски, който има динамична система за позициониране, и тръбополагащата баржа "Фортуна".
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Дания | Северен поток 2 | Nord Stream AG | нов тип кораб