Въпреки коронакризата Бъфет инвестира $10 млрд. в енергиен бизнес

Berkshire Hathaway купува активи за пренос и съхранение на природен газ от Dominion Energy

Въпреки коронакризата Бъфет инвестира $10 млрд. в енергиен бизнес

Снимка: БТА

1304 ~ 2 мин. четене

В първата си сделка след икономическия спад, причинен от коронавируса, инвестиционната компания на милиардера Уорън Бъфет, Berkshire Hathaway купува активи за пренос и съхранение на природен газ от Dominion Energy в сделка на стойност близо 10 млрд. долара.

Berkshire Hathaway ще плати 4 млрд. долара в брой за активите в допълнение към поемането на дълг от 5.7 млрд. долара от Dominion Energy, пише CNN. Сделката Dominion предоставя на дружеството на милиардера повече от 7 700 мили газопроводи и 900 милиарда кубически фута за съхранение на газ.

Инвеститорите се питаха дали масивният конгломерат, собственост на Уорън Бъфет, ще направи нови инвестиции в светлината на икономическия спад, особено след като през май компанията заяви, че разполага с 137 млрд. долара свободни пари в баланса си.

Dominion е със седалище в Ричмънд, Вирджиния и е един от най-големите производители и преносители на енергия в страната, осигурявайки електричество или природен газ на 7 милиона клиенти в 20 щата.

Това е поредният поход на Berkshire Hathaway на енергийния пазар и се случва в момент, когато пандемията на коронавирус, в допълнение към враждата между членове на ОПЕК и техните съюзници, води до катаклизми на пазара. Купувайки активите на Dominion, Berkshire Hathaway Energy ще притежава 18% от целия пренос на природен газ в Съединените щати, спрямо 8% в момента. Berkshire Hathaway също ще притежава 50% от Iroquois, система за природен газ, която обслужва Североизтока.

Ако сделката получи регулаторните одобрения се очаква д приключи през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Това е най-голямата придобивка на Berkshire от 2015 г., но въпреки това тя е малка по стандартите на Berkshire - сравнително нискорискова сделка в разгара на рецесия, която трябва да промени перспективите за някои отрасли завинаги.

 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg