До месец Тристранката ще обсъди мерки срещу фалшивите болнични

В края на миналата година работодателите обявиха, че няма да влизат на заседанията до обсъждането на този въпрос

Днес социалният министър Деница Сачева (в средата) обяви, че най-много болнични по празниците са ползвали държавните служители
Днес социалният министър Деница Сачева (в средата) обяви, че най-много болнични по празниците са ползвали държавните служители
Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков
14:54 16.01.2020
До най-много месец Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще обсъди мерки за понижаване на дела на фалшивите болнични от общия им брой. Това е решило на днешното си заседание правителството, което също така е одобрило анализ на причините за нарастването на изплатените парични обезщетения по болнични листове.

Данните във въпросния анализ показват, че за периода 2010-2018 г. разходите за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване са нараснали от около 253 млн. лв. до малко под 463 млн. лв. Това е ръст от 83.2%.

В резултат, делът на разходите за този вид обезщетения от брутния вътрешен продукт са се увеличили от 0.34% през 2010 г. до 0.42% през 2018 г.

Припомняме, че четирите национално представителни работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП – обявиха, че няма да влизат в заседания на НСТС, докато в дневния ред на Съвета не бъде включена темата за фалшивите болнични.

Днес на брифинг след правителственото заседания социалният министър Деница Сачева обяви, че според анализираните данни най-много болнични листове по време на коледните и новогодишните празници са представени от служители, заети в бюджетните предприятия. По думи на Сачева броят на болничните за трите непочивни дни между празниците (23, 27 и 30 декември) всъщност е по-нисък спрямо останалите дни от месеца. „В броя на издадените болнични няма особено увеличение спрямо миналата година“, допълни тя.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: болнични | фалшиви болнични | Национален съвет за тристранно сътрудничество | НСТС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини