ДСК и ЕИФ предоставят 70 млн. лв. за кредити за малки и средни фирми

Ще могат да се възползват предприятия от почти всички сектори на икономиката

16:17 17.02.2020

Банка ДСК и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) ще предоставят на българки малки и средни предприятия (МСП) кредити на обща стойност 70 млн. лв. Днес банката и Фондът подписаха споразумение за въпросните заеми, средствата за които ще бъдат гарантирани по европейската програма COSME.

По силата на новото споразумение Банка ДСК ще ползва гаранция за предоставяне на инвестиционни кредити, оборотни заеми, кредитни линии и овърдрафти на малки и средни предприятия. Програмата включва подпомагане на компании от всички сектори на икономиката, без традиционно изключените (производство и търговия с алкохол, хазарт, оръжия и др.). Размерът на гаранцията е 50% от стойността на кредита, а срокът е до 10 години от отпускането му.

Чрез подписаното Споразумение Банка ДСК ще осигури на своите клиенти от сегмент малки и средни предприятия по-лесен достъп до финансиране и стимул да развиват своя бизнес чрез нови проекти.

COSME е програма на ЕС за конкурентоспособност на предприятията и малките и средни бизнеси, която цели подпомагане на достъпа до финансиране за тях. То се осъществява благодарение на гаранцията, предоставена от COSME и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), създаден по силата на Плана за инвестиции за Европа. Целта на ЕФСИ е да подпомогне финансирането и прилагането на продуктивни инвестиции в Европейския съюз и да се осигури нарастването на достъпа до финансиране.

Една от основните цели на програмата е да осигури по-добър достъп до финансиране за МСП през различните етапи, през които преминава бизнесът им. Посредством механизма за гарантиране на заеми програмата предоставя гаранции и насрещни гаранции на финансовите институции, така че те да могат да предоставят повече кредити и лизингово финансиране на МСП.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финансиране | заеми | кредитиране | Банка ДСК | ЕИФ | Европейски инвестиционен фонд | корпоративни кредити

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини