ЕК ще предприеме единни действия срещу американските мита за Франция

Предвидени са дискусии по темата

Снимка: Pixabay
15:12 03.12.2019
Европейският съюз ще действа единно срещу планираните американски мита за френски стоки и вярва, че Световната търговска организация е най-добрият начин за уреждане на подобни спорове, заяви Европейската комисия във вторник.

Правителството на САЩ заплаши да наложи мита до 100% на стойност 2.4 млрд. долара за внос на шампанско, чанти и други френски продукти, след като установи, че новият данък върху цифровите услуги на Франция ще навреди на американските технологични компании.

„И в това, както във всички други въпроси, свързани с търговията, Европейският съюз ще действа и ще реагира като едно и ще остане единен“, заяви говорител на Комисията.

Той добави, че Комисията, която координира търговската политика на 28-членния блок, смята, че споровете като този биват най-добре уредени в Световната търговска организация.

Комисията, докато координира с Франция, ще се стреми към незабавни дискусии със Съединените щати, за да намери приятелско споразумение. Френският финансов министър Бруно льо Мер също ще се срещне с новия еврокомисар по търговията Фил Хоган в Брюксел в сряда.

Американският търговски представител също обяви във вторник, че ще разгледа съществуващите мита за стоки от ЕС, свързани със спора относно субсидиите за производителя на самолети Airbus.

Комисията заяви, че увеличаването на митата или решението да бъдат насочени към други стоки от ЕС би било ескалация на търговското напрежение, което би затруднило постигането на споразумение.

„ЕС направи предложение за споразумение, включително за разглеждане на съвместно спазване от двете страни. Досега САЩ не успяха да се ангажират. Нашата решимост да преговаряме остава непроменена“, заяви говорителят.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Франция | Доналд Тръмп | Европейска Комисия | мита

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини