Фандъкова иска да затвори „вратичките“ на строителите в София

В момента предприемачите строя жилища, прикривайки ги като общежития, ателиета и апартаментни хотели

Снимка: Economic.bg/Архив
12:52 13.11.2019
Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която спечели четвърти мандат, е решила да затвори „вратичките“ на строителите в София, които в момента им позволяват да изграждат жилища, прикривайки ги като общежития, ателиета и апартаментни хотели.

„Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради, при които нормите за отстояния и за брой паркоместа са чувствително по-ниски“, написа Фандъкова във Facebook.

Фандъкова, която управлява София вече повече от десет години, смята, че освен проблем за градската среда, занижените изисквания създават и огромни проблеми на бъдещите собственици на апартаменти, които не могат да се регистрират и плащат такси по промишлени тарифи.

„Разговарях с министър Аврамова (министърът на регионалното развитие – бел. ред.) и зам.- министър Нанков, с които ще разработим и внесем в парламента конкретните текстове за премахване на възможността за строителство на сгради изцяло с ателиета и продажба на самостоятелни обекти в сгради, които са предназначени за общежития и хотели“, написа Фандъкова. „Тези вратички в законите трябва да бъдат затворени, както затворихме и възможността за строителство без ограничение във височината в т. нар. „ъглови имоти“, добави тя.

Столичният кмет и главният архитект арх. Здравков предлагат и въвеждане на регистър на системите за паркиране и ежегоден технически преглед. „Настояваме за това, защото констатираме злоупотреби – за да се осигури необходимият брой паркоместа, такива системи се монтират до въвеждане на сградите в експлоатация, а след това се демонтират.

С екип от УАСГ продължаваме работа по текстовете за увеличаване на отстоянията за ново строителство в реализираните жилищни комплекси“, написа още тя.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строителство | Йорданка Фандъкова | жилищна политика | регулиране на строителството

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини