Фондовете Eleven и LAUNCHub ще работят под един покрив в Campus X

Това ще подпомогне развитието на стартъп екосистемата

Снимка: Campus X
11:38 02.12.2019
Campus X - най-големият частен хъб на технологични компании в Югоизточна Европа и споделено работно пространство в България, обяви днес, че фондът за рискови инвестиции LAUNCHub Ventures се присъединява към широката група от технологични стартъпи, утвърдени компаниии и инвеститори като Eleven, базирани в кампуса. 

Така за първи път двата водещи инвестиционни фондa ще са позиционирани под един покрив и ще работят в колаборация с Campus X за създаването на нови предпоставки за по-нататъшното развитие на стартъп екосистемата. 

„Много се радваме, че от днес LAUNCHub Ventures e част от кампуса. Заедно с тях и с Eleven, които са сред първите ни обитатели, ще можем да мултиплицираме ефекта от работата си. Така че създаването на компании - глобални лидери в своите пазарни ниши, да не бъде плод на случаен късмет, а повтаряем и устойчив процес“, коментира Бойко Яръмов, съосновател и изпълнителен директор на Campus X. 

Тясното сътрудничество между тримата ключови играчи ще създаде нови възможности за стартиращите технологични компании, подчертават от компаниите. Като се фокусират върху различни етапи от еволюцията на компаниите, Eleven и LAUNCHub Ventures могат да подпомогнат развитието им в дългосрочен план. Независимо с коя от трите организации работят, стартъпите ще имат достъп до обединената им мрежа от опитни предприемачи и експерти, в това число партньорите в двата фонда и основателите на кампуса.

Eleven инвестира в стартъпи в ранен етап на развитие с валидиран продукт и реални клиенти. Размерът на началната инвестиция e между 100 и 300 хил. евро (pre-seed фаза). До момента фондът е инвестирал в над 115 стартиращи компании от Югоизточна Европа, сред които базираните в кампуса: Payhawk, Gtmhub, Dronamics, CourseDot, Havelock и Rebellious Software. 

„Непосредствената близост между Campus X, Eleven и LAUNCHub Ventures ще осигури платформа за още по-добра колаборация и споделен опит и катализира следващия етап от израстването на стартъп екосистемата у нас“, коментира Васил Терзиев, съосновател на Campus X и партньор в Eleven.

Фондът LAUNCHub Ventures инвестира в компании в по-зрял етап на развитие, които вече скалират своя бизнес. Размерът на инвестициите варира от 500 хил. евро до 2 млн. евро (seed или pre-A фаза), Ключови сектори за него са B2B, Enterprise Sofrware, Fintech, Marketplaces, Software as a Service (SaaS), Digital Health и Blockchain. Сред знаковите компании в портфолиото му са: BG Menu, придобита от холандския гигант Takeaway през 2018 г.; Cloudpipes, която беше купена от QuickBase през 2019 г.; Connecto, придобита от Leanplum през 2018 г.; OfficeRnD, която т.г. привлече 3 млн. долара финансиране и спечели награда за „Стартъп на годината“ на местния финал на Централноевропейските стартъп награди, както и Gtmhub, която разработва платформа за проследяване на целите и резултатите в процеса на работа на фирмите (т.нар. OKR). 

„Campus X става естествен хъб за стартъп компании, частни и институционални инвеститори в различни етапи от развитието на компаниите, както и за потенциални бъдещи основатели на стартиращи дружества, благодарение на дейността на Телерик Академията и разрастващата се мрежа от хора. Също така, голяма част от финансираните от нас компании са в Кампуса. Всичко това направи преместването ни естествена стъпка за екипа“, коментира Тодор Брешков, управляващ партньор в LAUNCHub Ventures. 

Campus X е обединяващото звено за всички елементи: компаниите (стартъпи, скалиращи и вече утвърдени такива) от една страна и достъпа до капитал, менторство и технологичен талант в лицето на Телерик Академия от друга. Много от стартъпите в Кампуса вече имат инвестиции от Eleven и LAUNCHub Ventures или от международни инвеститори като Earlybird, SpeedInvest, Flashpoint и Techstars. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фонд | Eleven | стартъпи | кампус | рискови инвестиции | Campus X | LAUNCHub Ventures

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ