Габриел: Европа има амбицията да е първият климатично неутрален континент

Ще ни струва повече, ако не предприемем нищо сега, коментира тя по повод „Зелената сделка“

Снимка: БТА
09:38 14.02.2020
Европа има амбицията да е първият климатично неутрален континент, защото ще ни струва повече, ако не предприемем нищо сега. Целта е чрез създаването на иновации в областта на зелените технологии да се даде шанс на икономиката и околната среда да се запазят и да се развиват. Това каза българският еврокомисар Мария Габриел в ефира на БНТ тази сутрин. 

„Амбицията ни е „Зелената сделка“ да се превърне в стратегия за растеж, стратегия за инвестиции, но и стратегия за социална справедливост. Но не бива да забравяме , че каквато и политическа амбиция да имаме, тя трябва да е запазва интереса на хората“, коментира тя. Габриел обърна внимание, че на този етап е важно да се знае с какви средства и по какъв начин ще може да бъде превърната тази „Зелена сделка“ в реалност. 

„Много е лесно да кажеш, че ще бъдат затворени мините, че ще се трансформира даден регион, но това е свързано с време и инвестиции, да се адаптират хората към новите условия“, коментира тя. Според нея няма как да се промени икономическият модел на един регион, ако хората не са готови и нямат необходимите умения за новите видове работа. Затова и обществото трябва да бъде уверено, че има достатъчно инвестиции за развитие. 

„Ако мерките не бъдат много внимателно обмислени, разделението между региони и държави членки може да стане още по-голямо“, отбеляза още Габриел, допълвайки, че рамката и посоката са вече зададени. 

 „Зелената сделка“ бе публикувана през декември 2019 г., а в началото на тази година бе обявен Фонда за справедлив преход на стойност 7.5 млрд. евро.  Тези пари според Мария Габриел не са достатъчни, за да могат регионите в преход да достигнат заложените цели. 

Тя обърна внимание още, е на страни като България се падат повече пари на глава от населението спрямо Франция например, защото тук зелената икономика по-слабо развита. При този фонд ще трябва да се вземат спецификите на отделните региони, а не толкова да се обръща внимание на по-голямата национална стратегия. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: иновации | Мария Габриел | зелена сделка | Фонда за справедлив преход | зелени технологии