Goldman Sachs повиши прогнозата си за цените на петрола през 2020 г.

Решението е взето заради орязването на добива в ОПЕК+ с 1.7 млн. барела дневно до март 2020 г.

Снимка: Unsplash
12:42 09.12.2019

Goldman Sachs повиши прогнозата си за цената на петрола през 2020 г. вследствие на голямото планирано съкращение на производството на нефт от страна на ОПЕК и неговите съюзници, съобщава Reuters. Американската инвестиционна банка вече очаква спот цената на сорт Брент да бъде средно $63 за барел през 2020 г., което е с $3 над предишните очаквания.

Освен решението на ОПЕК+ да свие добива си с общо 1.7 млн. барела дневно през първото тримесечие на 2020 г., Goldman Sachs вдигна своята прогноза и заради новината, че енергийната компания Royal Dutch Shell ще прекрати добива от находището Brent.

Освен това анализаторите на банката увеличиха прогнозите за спот цената на американският лек суров петрол (WTI) от 55.5 на $58.5 долара за барел през следващата година. Решението на банката от Уолстрийт „кристализира важната промяна в поведението на ОПЕК към управлението на краткосрочните излишъци и дефицити вместо да се фокусира върху дългосрочната липса на равновесие в ангажиментите им“.

„Тези ревизии ни водят към прогноза за балансиран глобален нефтен пазар през 2020 г., с 0.3 млн. барела на ден по-малко от първоначалната ни прогноза”, допълват от американската банка. Goldman Sachs коригира очакванията си за увеличение на търсенето на нефт през 2020 г. със съкращение от 50 000 барела дневно. Банката излага перспектива за скромно възстановяване на сектора в глобален план, движено от по-големите разходи на потребителите, но обръща внимание, че секторът ще продължи да бъде подложен на изпитания.

Goldman Sachs предвиждат увеличение в общото търсене на нефт с 0.9 млн. барела на ден до края на 2019 г. и с 1.2 млн. барела на ден през 2020 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ОПЕК | цена на петрола | поскъпване на петрола

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини