Huawei: САЩ се опитват да увредят имиджа ни „безвъзвратно“

Вашингтон повдигна нови обвинения срещу компанията

Снимка: БТА
08:27 14.02.2020

Американски прокурори обвиниха Huawei в кражба на търговски тайни и че помага на Иран да следи протестиращите. Китайският технологичен гигант от своя страна отрече и заяви, че обвиненията са без основание и са опит за „безвъзвратно увреждане на репутацията на Huawei и нейния бизнес“, предава CNBC.

Федералните прокурори представиха новите обвинения в четвъртък. Те са насочени освен срещу Huawei, но и срещу две от нейните дъщерни дружества в САЩ и са поредната ескалация в битката на Вашингтон срещу най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света.

Според обвинителния акт Huawei е участвал в заговор за кражба на търговски тайни от шест американски технологични компании. Говори се и за нарушаване на закона за рекет, който в САЩ обикновено се използва при борба с организираната престъпност.

Любопитни са и твърденията за работата на китайската компания в държави, подложени на санкции. Казва се например, че Huawei е инсталирала оборудване за наблюдение в Иран, използвано за идентифициране и задържане на протестиращи по време на демонстрациите в Техеран през 2009 г. Посочва се още, че китайката компания има бизнес в Северна Корея и се опитва да прикрие обхвата му.

Сегашните обвинения се добавят към предишни – от миналия януари, според които Huawei е лъгала банки, извършвала е мрежови измами и е нарушавала икоонмическите санкции срещу Иран. По всички тях компанията пледира, че е невинна.

„Тези нови обвинения са без основание и са базирани до голяма степен на преработени граждански спорове от последните 20 години, които са били уредени и в някои случаи отхвърлени от федералните съдии и съдебни заседатели“, казва Huawei в изявление в петък сутринта.

„Правителството на САЩ няма да надделее с обвиненията си, които ще докажем, че са неоснователни и несправедливи. Новото обвинение, публикувана на сайта на Министерството на правосъдието на САЩ, е част от опита на Министерството на правосъдието да увреди имиджа и бизнеса на Huawei поради причини, свързани с конкуренцията между двете страни, а не със спазването и прилагането на закони“, пише още компанията.

Huawei участва в редица правни битки в Съединените щати, включително за кражба на търговски тайни, свързани с T-Mobile. Междувременно главният финансов директор Мънг Уанжоу, е обвинена в банкови измами, като се твърди за нарушения на американските санкции срещу Иран. Тя бе арестувана в Канада през декември 2018 г. и е изправена пред екстрадиция в САЩ.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | обвинения | Huawei | търговска тайна

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини