Както Борисов нареди: Шефът на АПИ тръгна на обиколка из населените места около София

Георги Терзийски се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево и проведе телефоннен разговор с управника на Банкя

Снимка: АПИ
17:08 19.02.2020

Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски се срещна с кметовете на Панчарево и Бистрица, съобщиха от пътната агенция. Това се случва само няколко часа, след като министър-председателят Бойко Борисов, по време на редовното правителствено заседание, му нареди да започне да обикаля по площадите и да вика: „Няма да има винетки“.

„Информирах кмета на Бистрица, че съгласно поисканите от Столична община промени и нашата готовност да ги приемем, за участъка от третокласния път от Софийския околовръстен път до с. Железница няма да се заплаща винетна такса“, каза Георги Терзийски след срещата с кмета на Бистрица Самуил Попов. След това председателят на АПИ отиде на среща и с кмета на Панчарево Николай Гюрев.

Терзийски посочи, че споразумението между АПИ и Столична община, свързано с отпадането на задължението водачите да закупуват винетки, когато се движат по пътя към Банкя, Панчарево, Бистрица и Сверената скоростна тангента, ще бъде подписано, след като бъдат приети с решение на Министерския съвет промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса.


„Със Столична община водим разговори от дълго време, но тъй като в момента въвеждаме системата с два вида таксуване – винетна и тол такса, трябваше да бъдат направени анализи за това какви ангажименти да поеме общината за поддържането на участъците, за които тя предлага да не се плаща винетка“, посочи Терзийски. Той уточни, че участъците, предложени от Столична община, няма да бъдат освободени от тол такси на база изминатото разстояние на превозните средства над 3.5 тона.

Председателят на АПИ е провел и телефонен разговор с кмета на Банкя Рангел Марков и предстои да се срещнат. Освен това Терзийски ще се срещне и с кмета на Нови Искър Даниела Райчева.

Само няколко часа преди да започне обиколката на председателят на АПИ премиерът Бойко Борисов лично пред целия кабинет му нареди да започне да обикаля по площадите и да крещи, че не трябват винетки. „Във всеки център на населеното място край София отиваш лично днеска, заставаш на място и като глашатаите едно време - викаш по три пъти „няма да има винетки“ и тогава се прибираш. Ясно ли е?“, каза Борисов.

Оказа се, че премиерът е доста ядосан и продължи: „Що ми правите тези номерца. Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас. Изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост. На изборите за София те гласуват ли за кмет на София“, пита реторично премиерът ръководителя на АПИ. „Много бързо ще стане критично за вас“, каза още Борисов и заплаши Терзийски, че още следобед може да предприеме мерки.  „Някой друг да е направил нещо такова глупаво?“, заключи премиерът.

Поводът за нареждането на Борисов е, че по информация на АПИ винетките за Северната скоростна тангента, която минава край София, както и пътищата за Банкя и Панчарево, станаха задължителни. Хората по населените места обаче недоволстват и излязоха на протест, блокирайки снощи пътя към Нови Хан.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | транспорт | АПИ | Георги Терзийски

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини