Китайската дигитална валута ще създаде „конна надпревара“

Страната се готви да стане първата в света със своя дигитализирана национална валута

Снимка: Pixabay
09:19 06.11.2019
Китайската дигитална валута ще създаде „конна надпревара“, когато стартира, тъй като търговските банки и други институции се състезават да предоставят най-добрите услуги, използвайки новата форма пари, заяви в сряда Му Чанчун, оглавяващ проучванията в сферата на криптовалутите в централната банка на страната, цитиран от Reuteres.

Китай се готви да стане първата държава, която ще въведе дигитализирана национална валута – план, който се следи отблизо в световните индустрии за финансови услуги, Към момента обаче подробностите за него са малко. Известно е, че подобно на Libra на Facebook и други криптовалути като bitcoin, проектът Digital Currency Electronic Payment (DCEP) ще бъде частично захранван от блокчейн технологията.

Народната банка на Китай ще възприеме двустепенен подход – първо ще издава валутата на търговски банки и институции, а те след това ще я предоставят на широката публика. 

Му сравни внедряването на бъдещата валута със състезание с коне. „Състезателят начело ще поеме целия пазар“, казва той. Според него онези, които са по-ефективни и съумеят да осигурят по-добра обществена услуга, ще оцелеят в бъдеще. 

Му изтъкна, че централната банка е „технологично неутрална“. Очакванията му обаче са, че технологията, която използват първоначалните лидери, ще бъде възприета и от останалите на пазара. 

DCEP е предназначен да замества съществуващи монети и хартиени пари. Притежателите на валутата няма да получават лихвени плащания, което би означавало, че няма да има последици за инфлацията или паричната политика, обяснява Му.

Въпреки че проектът има някои сходства с Libra на Facebook, се очаква китайските регулатори всъщност да имат по-близък контрол върху паричните потоци, отколкото в момента. Основната мотивация на проекта, според пазарни наблюдатели, е желанието на Китай да защити границите на капитала си, изправени пред опасенията, че по-новите глобални платежни системи и напредналите технологии могат да улеснят незаконните парични потоци.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | пари | криптовалута | дигитална валута