Китайските фирми вече не могат да плащат заплати заради коронавируса

Това е поредното икономическо отражение на заразата

Снимка: БТА
09:13 19.02.2020

Нарастващ брой частни китайски компании са намалили заплатите, бавят ги или са спрели да плащат напълно на персонала. Те заявяват, че икономическият удар, който нанася коронавирусът, не им позволява да покриват разходите за труд, пише Bloomberg.

За да забавят разпространението на вируса, който е отнел повече от 2000 живота, китайските власти и големите работодатели насърчиха хората да си останат по домовете. Търговските центрове и ресторанти са празни, увеселителните паркове и театри са затворени, а „несъществените“ пътувания са забранени.

Това, което е добро за ограничаване на заразата, е лошо за бизнеса. Така например с отмяната на часовете по кодиране и роботика в училището в Ханджоу, служителите ще загубят между 30 и 50% от заплатите си. Тематичният парк Lionsgate Entertainment World в Джухай е затворен, а на работниците е казано да използват платена отпуска, но и да се готвят за неплатена.

„Седмицата на неплатения отпуск е много болезнена“, казва 32-годишният Джейсън Лам, който е пуснат в принудителен отпуск като готвач в ресторант от висок клас в квартал Цим Ша Цуи в Хонконг. „Нямам достатъчно приходи, за да покрия разходите си през този месец“, добавя той.

В цял Китай компаниите казват на работниците, че нямат пари за тях или че не трябва да плащат пълни заплати за периода, в който служителите не идват на работа. Рано е да се каже колко хора са загубили заплатите си в резултат на епидемията, но в проучване сред 9 500 работници от китайския уебсайт за набиране на персонал Zhaopin повече от една трета са казали, че са наясно, че ще си загубят заплатите.

Замразяването на възнагражденията е допълнително доказателство за икономическия удар върху нестабилния частен сектор в Китай - най-бързо развиващата се част във втората по големина икономика в света, най-вече върху малките фирми. Също така се предполага, че стресът ще надхвърли чисто финансовите рискове, които идват със съкращаването на работни места и нестабилността на заплатите. Не е изненадващо, че наемането на работници почти не спира, пише Bloomberg. „Броят на възобновените работни места през първата седмица след избухването на епидемията през януари, е намалял с 83% спрямо година по-рано“, казва Чанг Шу, главен икономист в Азия на Bloomberg Intelligence.

По закон компаниите трябва да платят пълни заплати за февруари, а след това да започнат с намаленията, казва Едгар Чой, правен съветник в WeChat. За компании, които не правят достатъчно пари, за да покрият заплатите, е допустимо да ги забавят, стига в крайна сметка служителите да получат парите, които им се дължат. Чой каза, че е чувал от хиляди чуждестранни работници, че плащанията им са намалени наполовина този месец или са спрени напълно. Чой казва, че това е незаконно. „Много от тези служители са чужденци, те не знаят китайски“, каза той. „Каквото им каже шефът им, това е. За тях е лесно да бъдат тормозени, обяснява Чой.

NIO Inc., производител на електрически автомобили със седалище в Шанхай, е отложила заплатите със седмица. Председателят на компанията Уилям Ли е насърчил служителите си да приемат акции вместо паричен бонус.

В завода на Foxconn Technology в Шенжен работниците, които се връщат от почивката, свързана с Лунната нова година, се поставят под карантина в общежитията, преди да могат да се върнат на работа. Те получават заплащане, но само около една трета от това, което биха спечелили, ако работят.

Без пълни и редовни заплати китайските потребители ще намалят разходите си в някои категории до нула, казва Чанг Шу. Тя дава пример, че ако човек спре да купува ежедневното си лате за два месеца, няма вероятност продавачът да компенсира тези пропуснати напитки по-късно през годината.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: китайски фирми | коронавирус | забавяне на заплати

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини