Компанията, която превръща вредни емисии в гориво

Ключът към иновативния процес е бактерия, която се храни с газ

18:45 02.11.2019
Стоманодобивните предприятия, рафинериите и химическите заводи са едни от най-големите замърсители в световен мащаб. Тежката индустрия като цяло допринася за над 30% от глобалните емисии парникови газове. Там, където повечето хора виждат само проблем, чикагската компания LanzaTech е открила възможност, разказва CNN.

Биотехнологичният стартъп е разработил начин за превръщане на емисиите в етанол – възобновяемо гориво, което се използва в бензина в САЩ. „Вместо да позволим на въглеродните емисии да излязат от стоманодобивна фабрика, ние ги улавяме, поставяме ги в нашия био реактор и ги ферментираме – точно като правенето на бира – за да направим етанол“, коментира изпълнителният директор на LanzaTech Дженифър Холмгрен.

Ключът към иновативния процес е бактерия, която се храни с газ. Тя е разработена специално за ферментация, пише още изданието. По думите на екипа, бактериите се хранят с вредните емисии, вместо със захар или царевица, след което генерират полезното химическо съединение. Микроорганизмът се среща в природата, а екипът на LanzaTech е намерил начин както насочи еволюционното му развитие по оптимално ефективен начин. 

Компанията е инсталирала първата си система миналата година в стоманодобивна фабрика в Китай. Досега е рециклиран достатъчно въглерод, че да се генерират 9 млн. галона етанол. 

Съединението може да се комбинира и с реактивно гориво, така че да влезе в употреба и в авиацията. През октомври 2018 г. LanzaTech си партнира с Virgin Atlantic и Boeing за частично захранване на първия търговски полет (от Орландо, Флорида до летище Гетуик във Великобритания), използвайки реактивното гориво на стартъпа.


LanzaTech е събрала над 250 милиона долара от инвеститори през последните 14 години. Сега компанията се разраства в индустрии извън стоманодобивните предприятия и развива нови щамове бактерии, които могат да произвеждат съставки за неща като найлон, каучук и пластмаса.

Зелените алтернативи са все по-важни за борбата с нарастващата заплаха от изменението на климата. Температурата на Земята е на път да се повиши с 1.5 градуса по Целзий до 2050 г. Учените предполагат, че можем да станем свидетели на пагубно влияние върху околната среда, ако глобалните въглеродни емисии не бъдат драстично намалени дотогава.

Затова е впечатляващи, че „една компания, която превръща въглеродния диоксид в гориво, може да е печеливша и да достигне търговски мащаби“, смята Хулио Фридман, старши изследовател в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет. Все още обаче предстои много работа, изтъква още той, обръщайки внимание, че се нуждаем от десетки организации като тази. 

Технологията също така е все още далеч от търговско възприемане. Инсталацията ѝ струва 55 млн. долара на една компания, която иска да я внедри в завода си. По думите на Холмгрен предприятията може да извият инвестицията за три до пет години, тъй като на практика произвеждат търговски продукт. 

На хоризонта има и други играчи, борещи за намаляване на глобалните емисии. Базираната в Масачузетс Cambrian Innovation например е намерила начин да превръща отпадни води във възобновяема енергия, а канадската Enerkem извлича въглерод от боклука и го превръща в газ, който може да се използва за производство на биогорива.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: гориво | вредни емисии | климат | глобално затопляне | въглероден диоксид | зелени решения | бактерия | LanzaTech

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини