Студентските кредити са все по-непопулярни в България

Спад е отчетен както в броя на отпуснатите заеми, така и в общата им сума

Снимка: Economic.bg/ Архив
13:40 27.11.2019
Броят и общата сума на отпуснатите студентски кредити, гарантирани от държавата, през последните години намаляват постоянно. Това става ясно от данни, предоставени от министъра на образованието Красимир Вълчев след въпрос на депутата от БСП Лало Кирилов.

Докато през 2010 г. по Закона за кредитиране на студенти и докторанти са били отпуснати 2841 заема, то през тази година са били предоставени 460 кредита. Пикът при броя и сумата на отпуснатите средства е през 2011 г., но след това има постоянен спад.Общо за периода 2010-2019 г. отпуснатите студентски кредити са почти 21 хил. броя. При общата сума на заемите през различните години се наблюдава т различни тенденции. В периода 2010-2015 г. тя постепенно нараства от 14.3 млн. лв. до 24 млн. лв. След това е отчетен срив на общата сума до 10.3 млн. лв. и до тази година тенденция на понижаване е продължила – сумата се е понижила до 5.4 млн. лв.Общият размер на гарантираните от държавата студентски кредити, отпуснати от 2010 г. до 2019 г., възлиза на почти 142.4 млн. лева. От тях общо 577 кредита на стойност 32.2 млн. лв. са заемите, отпуснати на чуждестранни граждани, а над 20.3 хил. броя за 110.2 млн. лв. са на български граждани.

Повечето студентски кредити са били изтеглени с цел покриване на разходите за такси за обучение. Под 2% са за издръжка на студентите. Най-много са студентските кредити през последната година, теглени за финансиране на обучение в направлението „Икономика“, следвано от направлението „Администрация и управление“, „Архитектура, строителство и геодезия“, „Медицина“, „Стоматология“, „Ветеринарна медицина“, „Информатика и компютърни науки“, „Право“, „Филология“, различни изкуства, показват още данните на Министерството на образованието.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | заеми | студентски кредити | студенти | студентски заеми | студентско кредитиране