Суверенните фондове на Дубай и Кувейт планират инвестиции в Saudi Aramco

Сумите обаче не са известни

Суверенните фондове на Дубай и Кувейт планират инвестиции в Saudi Aramco

Снимка: Saudi Aramco

644 ~ 2 мин. четене
Суверенните фондове на Абу Даби и Кувейт планират да инвестират в първичното публично предлагане (IPO) на Saudi Aramco, което разчита главно на инвеститорите от Саудитското кралство и Персийска залива, за да набере до 25,6 милиарда долара, посочват пред Ройтерс източници, запознати с въпроса.

Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) премисля инвестиция от най-малко 1 милиард долара, съобщиха за Ройтерс пет източника, запознати с въпроса. Окончателното решение за сумата изисква одобрение от борда, каза един от източниците.

Kuwait Investment Authority (KIA) също планира да инвестира в IPO-то, казаха два от източниците. Размерът на потенциалното вложение не е известен.

Държавният петролен гигант Aramco се бори да привлече големи инвеститори за своето IPO, което може да бъде най-голямото в света, ако надхвърли 25 милиарда долара.

Служители на Aramco са посетили Кувейт и Абу Даби, които имат силни политически връзки с Рияд, за да обсъдят участие в предлагането.

Aramco отмени маркетинговото роудшоу за листването извън региона на Персийския залив поради липса на интерес от страна на чуждестранните институционални инвеститори, много от които смятат оценката на Aramco за скъпа предвид притесненията, свързани с политическите въпроси, управлението и околната среда.

ADIA и KIA управляват общо общо около 1,3 трилиона долара активи, което ги прави сред най-големите държавни фондове в света.

Два от източниците заявиха, че ADIA обмисля инвестиция от поне 1 милиард долара, докато други два източника дават диапазон между 1,5 милиарда и 2 милиарда долара.

ADIA, чиято стойност е близо 700 милиарда долара, се председателства от президента на Обединените арабски емирства. Нейният заместник-председател е престолонаследникът в Абу Даби шейх Мохамед бин Заед ал Нахиян, близък съюзник на престолонаследника на Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия има за цел да продаде 1,5% от Aramco, оценявайки компанията на между 1,6 трилиона и 1,7 трилиона долара - по-ниско от целта за 2 трилиона долара, първоначално търсена от престолонаследника Мохамед бин Салман, който направи предлагането стълб на амбициозния си стремеж за икономическа диверсификация.

Aramco стартира процеса на продажба на 3 ноември. Записването на дребно достигна 27,04 милиарда риала (7,21 милиарда долара) във вторник, заяви водещият мениджър Samba Capital.

Aramco заяви, че най-малко една трета от продажбите се очаква да бъдат покрити от инвеститори на дребно, които имат време до до 28 ноември да се запишат за IPO-то. Институционалното предлагане се закрива на 4 декември.
Коментари: 0