Макрон остави компаниите в Западна Франция без работници

Пакетът от мерки за стимулиране на заетостта и квалификацията на работниците все още не се използва

Френският президент Еманюел Макрон пристига за среща на лидерите на НАТО
Френският президент Еманюел Макрон пристига за среща на лидерите на НАТО
Снимка: БТА

Еманюел Макрон започна управлението си през 2017 г., обещавайки ударни финансови стимули, за да направи труда по-евтин, по-гъвкав и по-квалифициран, припомня Bloomberg в свой анализ. Две години и половина по-късно обаче бизнесът в региона с най-ниската безработица в страната изпитва както успехите, така и недостатъците от амбициите на президента. 

Въпреки че е по-евтино да се наемат нови кадри, бавният напредък в обучението им означава, че компаниите не могат напълно да се възползват от тях. На всичкото отгоре много от разпоредбите за увеличаване на гъвкавостта, които Макрон спешно прие с указ в началото в своя мандат, до голяма степен не се прилагат.

Недостигът на работна ръка е най-големият проблем за транспортната фирма Groupe Mousset, базирана близо до Лес Хербиерс в западна Франция, където безработицата е почти наполовина от средното за страната ниво. Поради това главният изпълнителен директор на компанията, Фредерик Леблан, прибягва до екстремни тактики, за да привлече нови служители. Част от бонусите, които им предоставя, са безплатни акции от компанията, кола под наем за едно евро на месец и курсове за личностно развитие.

„Ако условията ни не са привлекателни за хората, те ни подминават и дори губим сегашните си кадри“, казва Леблан, който наскоро е инвестирал в автобус, който обикаля околността и изтъква достойнствата на работата във френската компания.

Усилията на Макрон във Франция са поставени пред изпитание и напрежението нараства все повече заради структурните реформи, тяхното влияние върху растежа и дали ще се осъществят достатъчно бързо, за да покрият предизборните му обещания и да направят петгодишния му мандат успешен. За разлика от фискални и парични стимули, промените в структурата на икономиката имат за цел да променят изначално икономиката чрез ново законодателство за образованието и обучението и пренаписване на правилата за промяна на поведението на бизнеса и физическите лица. Което обаче означава недоволство в краткосрочен план преди реформите да започнат да се отплащат, а това е възпиращо за политиците заради капризите на изборния цикъл.

В четвъртък Макрон ще усети още по-силно желанието на френския народ да има повече промени. Синдикатите ще стачкуват срещу плана му за промяна на пенсионната система.

Недостига на труд

Реформите на френския президент бяха наложени, за да се помогне на компаниите, които се нуждаят от повече работна ръка за производството си, като тези в Пеи дьо ла Лоар, регион в Западна Франция. За производителя на инструменти Loiretech намаляването на данъците върху труда, започнало още при предшественика на Макрон, е дало негативен резултат. Усилията за квалифициране на безработните не се случват по естествен начин и създават несъответствие на пазара.

"Изключително трудно е да се намерят оператори на машини и заварчици, тъй като има недостатъчно предлагане на обучени хора", казва директорът на фирмата Марк Морел и допълва: "Аз дори започвам да имам проблеми и в изследователския отдел".

Трудно се наемат

Европейската централна банка (ЕЦБ) следи напредъка особено внимателно. След като през септември реши да налее повече пари в икономиката чрез намаляване на лихвите и рестартирането на програмата за количествени облекчения, ЕЦБ сега иска от правителствата да помогнат повече на икономиките, като разхлабят фискалната си политика и започнат да инвестират през бюджетите си.

Във Франция скоростта, с която се създават работни места показва, че реформите оказват влияние, според управителя на Bank of France и член на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилерой дьо Голхау. Но безработицата остава над 8% на национално ниво и може да е трудно да се намали без по-големи промени.

„Твърде често сме склонни да мислим, че когато бъде приет закон, по-голямата част от работата е свършена“, каза Вилерой в интервю за вестник „La Croix“ миналата седмица. „Сега е от съществено значение предприятията и профсъюзите да приложат законодателните промени“, добавя той.

Времето, необходимо да се приложат реформите, е част от затрудненията във Франция. Компаниите и работниците се нуждаят от него, за да се възползват от новите възможности.

Подобно на други, производителят на лодки Beneteau в Пеи дьо ла Лоар също полага големи усилия в търсенето работници с подходящи умения. С увеличаването на недостига им през последните две до три години, Beneteau понякога забавя доставките, тъй като не може да изгражда яхти достатъчно бързо. Но компанията все още не е решила дали ще използва закона на Макрон за обучение от 2018 г., за да създаде свои собствени центрове за създаване на умения в работниците си.

„Все още сме в период, в който всъщност не знаем какво ще се случи“, каза Корин Марго, ръководител на отдел "Човешките ресурси" във фирмата и добавя: „Фактът, че предприятията могат да създадат свой собствен учебен център, е великолепна възможност. Все още не сме го направили, но мислим за това".

Директорът на регионалното бюро по труда в Пеи дьо ла Лоар, Ален Мони, казва, че качеството на обучението, което предоставят фирмите, се подобрява по-бързо, отколкото при държавно спонсорираните проекти за намиране на работа. Допълнителното финансиране по плана на Макрон на стойност 15 млрд. евро би трябвало да подобри още повече статистиката.

„Това ви дава сигурност, защото знаете колко ще получавате всяка година и можете да инвестирате в обучението, от което предприятията наистина се нуждаят“, каза Мони.

В краткосрочен план обаче регионът предприема по-новаторски мерки, включително работа с жилищни асоциации и местни власти за преместване на безработни хора от други райони. Много от мерките за гъвкавост, въведени от Макрон, остават неизползвани. Според Съюза на промишлеността и металургията нито една компания в Пеи дьо ла Лоар не е използвала новите гъвкави договори, обвързани с продължителността на проекта.

За Groupe Dubreuil, семеен конгломерат, в който работят 4700 души, всички нови мерки, свързани с гъвкавостта, са по-скоро объркващи, отколкото полезни. Причината е в процеса на прилагане на новите правила, които Макрон представи за обединяване на различни комитети, съставени от представители на служителите, които да определят правомощията на новите комисии.

„Искам да ви кажа, че има ползи или позитивно влияние върху работните места, но единствено мога да ви призная, че имам чувството, че промените са постоянни“, каза управителя на човешки ресурси Беатрис Лод и допълни: "Все още сме на кръстопът".Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: безработица | Франция | Макрон

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини