Басейнова дирекция глоби „Хидрострой“ заради незаконните дейности в р. Вит

От ведомството на Нено Димов не съобщават каква е санкцията за копаенето в коритото на реката

Снимка: BTV
16:18 22.11.2019
Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР)-Плевен връчи акт за установяване на административно нарушение (АУАН) на „Хидрострой“ АД за нарушаване на разпоредбите на Закона за водите. Санкцията е заради дейности на фирмата в река Вит, в района на „Боаза“, без да са преминати необходимите процедури съгласно Закона за водите. Дружеството е подизпълнител на държавната „Автомагистрали“, която без обществена поръчка и опит получи правото да строи общо 134 км от пътя срещу 1.4 млрд. лв.

В съобщението на екоминистерството се посочва, че фирмата е изпълнител на дейности по почистване коритото на река Вит в района на „Боаза“, съгласно договор с Областна администрация Ловеч. Не се посочва размерът на санкцията.

Припомняме, че за незаконните дейности на тежката техника в коритото на река Вит съобщиха от риболовен клуб „Балканка“, които публикуваха и любителско видео на дейностите. Представителят на клуба Димитър Куманов каза пред медии, че са подавали сигнали до Басейнова дирекция в продължение на две седмици. За това признаха от МОСВ в официално изявление. Направена е проверка, но техниката си била тръгнала, а служители на администрацията заявиха, че не е имало на кого да напишат акт, защото не е установен извършителят.

Малко след това МОСВ заяви, че копаенето е в разрез с два закона, а разрешението е дадено неправомерно от Областният управител на Ловеч от квотата на ГЕРБ – инж. Ваня Събчева.

Оказа се също, че дейностите на фирмата изпълнител на проекта не са били съгласувани с Агенция „Пътна инфраструктура“, въпреки че са или свързани с изграждането на магистрала „Хемус“.

Сега от МОСВ изтъкват, че „с получаване на уведомлението от Областен управител на Област Ловеч, БДДР даде изрични указания да се спрат всякакви дейности по почистване на реката до приключване на необходимите процедури по реда на Закона за водите“.

Ведомството на Нено Димов обаче не посочва, че без сигнала на риболовен клуб „Балканка“ и медийното отразяване, до уведомление от страна на областния управител вероятно е нямало да се стигне и незаконните дейности в коритото на реката са щели да продължат.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Хидрострой | река Вид | незаконни дейности | копаене в коритото