Наемите в Берлин вече са замразени

Цените в германската столица не могат да се вдигат следващите пет години

Снимка: БТА
10:04 24.02.2020

От днес наемите в Берлин са замразени и през следващите пет години няма да могат да се движат нагоре. Това бе гласувано от местния парламент в опит да се спрат галопиращите цени, които оставят много хора без възможност да наемат жилище в германската столица. Регулацията ще обхване 1.5 млн. апартамента, съобщава Euronews.

Берлин е първият германски град, който действа така директно на наемния пазар. Привържениците на поправката определят това като „справедливост“, докато противниците твърдят, че мярката ще изкриви пазара, определяйки я като „социалистическа“.

„Правилно е Берлин да се опита да спре спираловидно нарастващите разходи за наеми“, каза за германската информационна агенция dpa Улрих Роперц, ръководител на Германската асоциация на наемателите. „През последните години федералният законодател пропусна възможността да приеме ефективни мерки“, добави той.

Само малцина от берлинчани притежават своите домове или апартаменти, както е и в по-голямата част от страната. Повечето хора традиционно наемат домовете си.

През последните години наемите в града скочиха, изтласквайки семействата със средни доходи от централните жилищни квартали към покрайнините. Дори традиционно работническите и имигрантските квартали са станали толкова скъпи, че дългогодишните наематели вече не могат да си позволят нарастващите цени.

Критиците изтъкват, че замразяването на наемите ще попречи на наемодателите да инвестират каквито и да било пари в така необходимите ремонти на домовете, защото те не могат да вдигнат наема след това.

Спорният закон е отнесен към съда от неговите противници и някои експерти предупреждават наемателите да не харчат парите, които сега може да спестят, тъй като „замразяването“ в крайна сметка може а бъде отменено.

В изявление в неделя берлинската фракция на Християндемократите на Ангела Меркел написа, че „законът не е решение за продължаващия недостиг на жилища ... Замразяването не помага на никого, ако в крайна сметка спестеният наем вероятно ще бъде платен отново“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: наеми | наеми в Берлин | замразени наеми

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини