Най-скъпите градове за луксозен живот

Азия е най-скъпият регион за богатите

Снимка: Unsplash
20:43 16.01.2020
Въпреки месеците на протести, Хонконг е най-скъпият град в света за живот в лукс, показва проучване на швейцарската частна банка Julius Baer, публикувано днес.

Лайфстайл индексът на Julius Baer се основава на кошница от 20 луксозни стоки и услуги, купувани от лицата с високо нетно богатство

Всъщност четири от петте най-скъпи града са в Азия - Шанхай на № 2, Токио на № 3 и Сингапур на № 5 - според класацията за луксозните стоки и услуги в 28 града. Ню Йорк е на 4-о място.

Цените на имотите са паднали в Хонконг през 2019 г., но други луксозни стоки са останали скъпи, тъй като градът често се цитира в топ 10 в категории като изискани места за хранене и луксозни коли. Хонконг се класира начело по скъпи жилищни имоти, козметични услуги, изискано хранене, полети в бизнес класа и адвокатски хонорари, според доклада.

Но ако богатите искат евтини стоки в Азия, те трябва да се отправят към Мумбай, Индия, който е най-евтиният от 28-те проучени градове.

Високите местни данъчни ставки превръщат Рио де Жанейро - вторият по големина град в Бразилия - в най-скъпия метрополис в света в пет от 18 категории във встъпителния доклад за глобалното богатство и начин на живот на швейцарската банка.

Докладът подчертава нарастващия обхват на богатството сред световните богати, тъй като напрежението в някои държави нараства заради разликата между богатите и всички останали.

Разширяването на неравенството в Хонконг, подхранвано от ниските данъци, помогна за разрастването на най-тежките вълнения в града откакто той се върна на китайско управление през 1997 г.  Заради протесите е възможно градът да падне от върха в бъдещите класации, заради отражението на гражданските вълнения върху икономиката.

Лос Анджелис е класиран на 6-о място, Маями - на 13-о място. Високите разходи за труд правят услугите в тези градове изключително скъпи. Жителите на Ню Йорк, Лос Анджелис и Маями плащат най-много в света за услуга за личен треньор, а сватбата за 400 гости в топ хотел в един от тези градове ще бъде по-скъпа от навсякъде другаде по света, с изключение на Хонконг.

Междувременно, според доклада, американските градове предоставят най-добрата стойност за закупуване на луксозни автомобили. В САЩ те струват приблизително наполовина от международните средни стойности. Автомобилите в САЩ са по-достъпни, „като се имат предвид размерите на пазара и отстъпките, които идват с купуването в обем“, обясняват авторите.

Азия е най-скъпият регион в света и дом на трите най-скъпи градове за луксозен начин на живот (Хонконг, Шанхай и Токио) и най-евтиният (Мумбай, класиран на 28 място). 
Америка, водена от Ню Йорк, е вторият най-скъп регион, като Ванкувър (21-ви) е най-достъпният в региона.

Европа предлага най-добрата стойност за луксозен начин на живот с Барселона (24-а по ранг) и Франкфурт (26-и), докато Лондон (7-и) е най-екстравагантният град в региона.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: класация | богатство | лукс | градове | индекс | богати | живот | Julius Baer

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини