4 неща (вместо пазаруване), които ще ви направят по-щастливи

Изследванията показват, че различни приятни изживявания са по-удовлетворяващи от притежанието на нова вещ

Както е известно, новите покупки винаги повдигат настроението. И създават усещане за щастие, макар и временно.

Но мислили ли сте, че може да правите и други неща, които ще ви направят щастливи?

Изследванията показват, че различни приятни изживявания - като разходка в парк или вечеря с приятели - в крайна сметка са по-удовлетворяващи от притежанието на нова вещ: ако случайно откриете нещо, което харесвате в Черния петък, всяко щастие, което предоставя, вероятно ще бъде по-мимолетно, отколкото да имате някакъв вид запомнящо се преживяване. 

Изследователите се фокусират върху сравнението на въздействието на платените преживявания, като ваканции или билети за пиеса, с покупките на материални притежания. Но много вероятно е безплатното преживяване да има подобни предимства. 

Ето четири преживявания, които множество изследвания свързват със щастието:

1. Разходка в парка

Един невероятно прост начин да се почувствате по-щастливи, предполагат множество изследвания, е да прекарате време сред природата. Според едно проучване хората, които отиват на разходка в естествена зона, изпитват повече положителни емоции и по-малко тревожност от хора, които ходят в градска зона.

Дори само седенето навън сред природата има ползи. Изследванията на „горско къпане“ - японската практика да прекарвате време сред природата и да забелязвате забележителности, звуци и миризми - помага драстично да се намали стреса.

Разходката сред природата е свързана с понижаване на кръвното налягане и общи физиологични показатели за спокойствие и удовлетворение.

Оказва се, че ако прекарват около два часа седмично сред природата, хората с около 20% е по-вероятно да кажат, че са много доволни от живота си, отколкото хора, които не са навън толкова много време.

2. Среща с приятели

Да бъдеш социален е надежден начин да станеш по-щастлив. Едно скорошно проучване установи, че това е вярно дори за интровертите. В проучването, когато интровертите са действали като екстроверти за една седмица, настроенията им се подобряват. В друго проучване, когато хората прекарали един месец по-социални - с три повече социални взаимодействия седмично от обичайното - те също се оказали по-щастливи. 

Проучване на Харвард, продължило десетилетия, проследяващо хората през целия им живот, също казва, че връзките са ключът към щастието.

3. Креативност

Прекарването на време за нещо креативно - независимо дали имат артистичен талант - прави хората по-щастливи и по-енергични. При проучване от 2016 г. в Нова Зеландия стотици хора били помолени да попълват дневници за това как прекарват времето си и настроенията си, е установено, че те са много по-склонни да съобщават за чувство на благополучие след дните, в които се занимават известно време с творческа дейност.

Така че рисувайте, свирете на инструмент, пейте, правете нещо с ръце и сърце.

4. Движение и активност

Дори малко количество упражнения прави хората по-щастливи. Скорошен преглед на множество проучвания установи, че тренировката само веднъж седмично или само 10 минути всеки ден прави хората по-щастливи от другите, които не спортуват. Онези, които спортуват повече, са още по-щастливи (въпреки че имайте предвид, че има намаляваща възвръщаемост: приведена до крайност, тренировката вече не е полезна). 

Друго скорошно проучване установи, че упражненията могат да направят хората по-щастливи от парите; след анализ на поведението на 1,2 милиона души, проучването установило, че хората, които редовно спортуват, са толкова щастливи, сякаш печелят 25 000 долара повече.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: спорт | пазаруване | шопинг | приятели | щастие | разходка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини