Поскъпването на храните ускори инфлацията в Германия

Стойността ѝ се доближи до целта на Европейската централна банка

Снимка: Unsplash
19:18 28.02.2020

Годишната инфлация в Германия расте с най-бързите си темпове за последните десет месеца заради увеличението на цените за хранителни продукти, предава Bloomberg. Инфлацията в страната е достигнала 1.7% през февруари, малко над очакванията на икономистите. 

Данните за средните цени на дребно следват доклад от петък, който показа неочакван спад на безработицата за втори пореден месец, подчертавайки продължаващата устойчивост на пазара на труда към забавянето в производството.

Макар и положителна, новината вероятно ще бъде засенчена от нарастващата загриженост за неуспеха в овладяването на коронавируса, който вече започна да се разпространява в Европа. Икономическият растеж в Германия вероятно ще бъде по-нисък от първоначално прогнозирания от Бундесбанк заради търговската несигурност около заразата, призна в петък президентът на централната банка Йенс Вайдман.

Във вторник се очаква да бъдат представени и данните за инфлацията в еврозоната. Европейската централна банка преследва цел от около 2%.




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | инфлация | Германия | потребителски цени

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини