Производствената инфлация вече доближава 4%

Ситуацията в преработващата промишленост се стабилизира след като през август се отчете спад

Снимка: Pixabay
14:51 30.10.2019
Цените на производителите в промишлеността продължават да растат през септември, като вече доближават едни от най-бързите темпове, регистрирани за тази година. Промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия, са поскъпнали средно с 0.5% спрямо август и с 3.7% спрямо септември 2018 г.

Годишният темп на нарастване е най-бързият за последните четири месеца на тази година, показват данните на НСИ. Най-голямото поскъпване е при производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия - с 11.7% на годишна база. В случая основната причина за поскъпването е административното повишение на цените от 1 юли, както и повишаването на пазарните цени на свободната енергийна борса, което според работодателските организации е свързано с пазарни манипулации от страна на някои търговци.

При добивната промишленост също има значително нарастване - с 6.2%, като тук голямо влияние имат пазарните цени на цветните метали, които растат тази година. При добива на метални руди поскъпването е с 13.3% за година, показват данните на НСИ.

При преработващата промишленост нарастването на цените през септември е значително по-слабо - с 1.2% за година. Съществено покачване на цените се наблюдава при производството на основни метали - със 7.6%, обработка на кожи и производство на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.6%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4.5%. Понижение е отчетено при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.3%, и печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - с 0.6%.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НСИ | статистика | увеличение | производствени цени

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини