Растежът на френския БВП ще се забави до 0.2%

През третото тримесечие френската икономика отбеляза 0.3% благодарение на големи икономически стимули

Снимка: Pixabay
16:58 12.11.2019
Френският брутен вътрешен продукт (БВП) се очаква да отбележи ръст от 0.2% през четвъртото тримесечие на годината, обяви френската централна банка в доклад от днес, пише Reuters. Ако прогнозата се реализира, това би било забавяне в сравнение с третото тримесечие, а причината ще са продължаващите търговски спорове в световната икономика.

Очакванията на френската банка са през ноември производството във Франция да се забави, като най-отчетлив ще е спадът сред автопроизводителите, които са най-тежко засегнати от търговските сблъсъци. За забавянето на растежа принос ще има и строителният сектор, установило е проучването на финансовия регулатор.

Индексът на банката за доверието към сектора на услугите през октомври се е понижил до 98 пункта в сравнение с 99 през септември. Индексът за индустрията пък все пак е повишен от 96 на 98 пункта.

Френската икономика успя да опровергае прогнозите за забавяне през третото тримесечие. Това се дължеше на хода на правителството да „инжектира“ милиарди евро в нея под формата на стимули. Това позволи на Франция да изпревари Германия, която е на ръба на рецесията. Ръстът на БВП с 0.3% през третото тримесечие беше добра новина за френския президент Еманюел Макрон, въпреки че опасенията относно влиянието на международните търговски спорове, както върху Еврозоната, така и върху световната икономика, остават.

Швейцарската банка UBS в бележка до инвеститорите заяви, че очаква ръстът на световната икономика през 2019 г. като цяло да е 1.3% и 1% през 2020 г. За Германия прогнозата ѝ е за 0.5% растеж през тази година и 0.6% през следващата.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономически растеж | Германия | Франция | брутен вътрешен продукт | Еманюел Макрон | френска икономика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини