Renault съкращава 15 000 работни места в голямо преструктуриране

Ще се преразгледа съществуването на 6 фабрики

Снимка: БТА
10:25 29.05.2020
Renault съкращава 15 000 работни места по целия свят като част от план за намаляване на разходите за 2 млрд. евро, след като реализира спад на продажбите заради пандемията от коронавируса, съобщава BBC.

„Този план е от съществено значение“, каза главният изпълнителен директор Клотилд Делбос, който обяви съкращения на производството, за да се съсредоточи върху по-печелившите модели автомобили.

Около 4600 съкращения на работни места ще има във Франция, а фирмата заяви в петък, че е започнала преговори със синдикатите.

В четвъртък стратегическият партньор на френската група – японската Nissan, също обяви огромни съкращения на работни места.

Renault, 15% собственост на френската държава, заяви, че ще се преразгледа работата на шест обекта.

Компанията планира да свие разходите, като намали броя на подизпълнителите в области като инженеринг, намали броя на използваните компоненти, и също така замразява плановете за разширяване в Румъния и Мароко и свива производството на скоростни кутии по целия свят.

Френската фирма планира да намали своя глобален производствен капацитет до 3.3 милиона автомобила до 2024 г. от 4 милиона сега, като се съсредоточи върху области като малки микробуси или електрически автомобили.

Renault, която претендира за над 4% от световния пазар на автомобили, заяви, че плановете ще засегнат около 10% от 179 000-те глобални работни места и ще струват до 1.2 милиарда евро.

Renault е част от тристранно обединение с Nissan и Mitsubishi. В четвъртък Nissan заяви, че ще затвори фабриката си в Барселона със загуба на около 2800 работни места в опит да намали разходите, което предизвика бурни протести в испанския завод.

И Renault, и Nissan вече бяха изправени пред падащи продажби преди избухването на Covid-19 да влоши търговията.

Продажбите на Renault са намалели с 3% през миналата година, а броят на продадените превозни средства през първите три месеца на 2020 г. е намалял с 25%, преди да спадне още през април. В момента фирмата води преговори с френското правителство за спешен пакет за заем в размер на 5 милиарда евро.

Френското правителство също заложи 8 млрд. евро за спасителни фондове, насочени към автомобилната индустрия в страната. В замяна президентът Еманюел Макрон каза, че Renault трябва да задържи работниците и производството в страната.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съкращения | работни места | автомобили | коли | преструктуриране | Renault

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини