Британското автопроизводство отчита 99.7% спад през април

То се срина до нива от Втората световна война

Британското автопроизводство отчита 99.7% спад през април

Снимка: pixabay

Производството на автомобили във Великобрирания през април се срина до най-ниското си ниво от Втората световна война насам – през миналия месец автомобилното производство се сви с цели 99.7% спрямо година по-рано. Причината е коронавирусната криза, която принуди заводите да затворят, в резултат на което през миналия месец едва 197 премиум, луксозни и спортни автомобила напуснаха фабриките, съобщиха от Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT). 

„На фона на затворените автомобилни заводи в Обединеното кралство тези резултати за април не са изненада, но показват предизвикателството, пред което е изправена индустрията, като приходите на практика намаляха до нула през миналия месец“, заяви главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хоуз, цитиран от BBC.

Вместо да сглобяват автомобили, производителите пренасочиха усилията си да произвеждат лични предпазни средства, включително щитове за лице, шлемови визьори и защитни медицински мантии, които да бъдат използвани от медицинските специалисти.

Въпреки това вече се вижда, че производителите започват да се измъкват от продължителното затваряне на предприятията в един много несигурен свят и увеличаването на производството ще бъде постепенен процес. Затова трябва правителството да работи с нас, за да ускори възстановяването на този фундаментално силен сектор, да стимулира инвестициите и да защити работните места, каза още Хоуз.

Очаква се и производителите на автомобили да работят с фиксирани екипи, за да ограничат броя на хората, които комуникират помежду си ежедневно.

Коментари: 0