Социалното министерство предлага по-кратък стаж за платен отпуск

Досега той беше осем месеца

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
17:13 21.02.2020

Платеният годишен отпуск да може да се дава след първоначален трудов стаж от четири месеца, а не както досега след осем. Това предлагат от Министерството на труда и социалната политика, заяви социалният министър Деница Сачева днес. 

Идеята е на работна група, която готви промени в Кодекса на труда. С нея се предлага намаляване на минималния изискуем стаж за придобиване на право на платен годишен отпуск - от 8 на 4 месеца.

„Сега платения си годишен отпуск работникът може да ползва, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж. Ако той е придобит през първата година на работа на служителя, той има право да го ползва за същата година в пълен размер. Когато обаче част от него е придобита в две години, той има право на платен годишен отпуск за първата календарна година пропорционално на трудовия му стаж през тази година. За втората година вече придобива право на платен годишен отпуск в пълен размер“, обясни тя.

Сред обсъжданите предложения е и увеличаването на разрешения извънреден труд от 150 на 300 часа годишно. За тази идея стана ясно още през декември миналата година.

Окончателните предложения за промени в трудовия кодекс се очакват до края на март.

Сачева коментира и темата с изплащането на болничните. По думите ѝ, мнението на Министерския съвет на този етап е, че няма да се прехвърля изплащането на първите три болнични от работодателите към НОИ. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: промени | Кодекс на труда | трудов стаж | социално министерство | извънреден труд | денца сачева | платен отпуск

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини