Строителите поискаха държавата да инвестира повече в инфраструктурни проекти

Камарата настоява да не се спират обществените поръчки по време на извънредното положение

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
18:23 19.03.2020

Строителният бранш, по подобие на ресторантьорския, се определи като структуроопределящ. В тази връзка Камарата на строителите в България (КСБ) поиска държавата не само да не спира обществените поръчки по време на извънредното положение, но и да инвестират все повече публични средства в големи и средно големи инфраструктурни проекти.

По време на кризи публичният ресурс е този, който извежда икономиката от рецесия, се казва в отвореното писмо на Камарата.

Иначе строителите подкрепят напълно предложеното от правителството и одобреното от Народното събрание извънредно положение, както и препоръките на Националния оперативен щаб. Сред обявените мерки са социалната дистанцираност, която предвижда да не се доближават един до друг повече от двама възрастни човека.

КСБ настоява, че строителството трябва да продължи. Секторът е структуроопределящ за икономиката на страната и осигурява заетост на над 200 хил. работници и служители. За тях и техните семейства спирането на строителната дейност означава лишаване от средства за препитание, невъзможност за заплащане на задължения, сметки, за закупуване на жизненоважни медикаменти. По отношение на големите инфраструктурни проекти, финансирани с европейски средства, спирането на СМР може да доведе до забавяне на срока на изпълнение и финансови корекции, а в някои случаи и до загуба или връщане на евросредства, пише в писмото.

Също така строителните компании настояват за бързо разплащане от страна на държавата, общините, агенциите и всички възложители към строителните фирми за вече извършена и приета работа. КСБ на базата на информация, предоставена от фирмите членове, изготвя справка за дължимите средства от публични възложители към бранша.

Държавата да изработи в спешен порядък механизъм за финализиране и разплащане на многобройни обществени поръчки с по-малък размер. Администрацията не трябва да спира работа, като се положат максимални усилия за бързо обработване на документи, справки, удостоверения и други, се казва още в позицията.

Камарата смята, че призивите за стопиране на обществените поръчки са напълно несъстоятелни. Икономиката трябва да продължи да се развива при спазване на санитарно-епидемиологичните мерки.

Извънредната ситуация изисква извънредни мерки по ускоряване и опростяване на приемането на завършените СМР и бързото им разплащане дори в случаите, в които обектите не са приключили поради забавени и/или отложени доставки на суровини, съоръжения и оборудване от чужбина. В тези случаи трябва да се разработят механизми за преразглеждане на вече договорени срокове за изпълнение на договорите.

Необходимо е да се инвестират повече публични средства в големи и средноголеми инфраструктурни проекти, с които да се подкрепи българската икономика. По време на кризи публичният ресурс е този, който извежда икономиката от рецесия.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строители | Строителна камара | инфраструктурни обекти | КСБ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини