Работодателите са против идеята на управляващите за служебен авансов данък

Бизнесът първоначално е помислил предложението за грешка, но е вярно

Работодателите са против идеята на управляващите за служебен авансов данък

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

9222 ~ 2 мин. четене

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) категорично се противопоставя на идеята на Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ внасяне на авансовите вноски за корпоративен данък да са на база на данъчната печалба, декларирана за 2018 г. Тези предложения бяха „вмъкнати“ между първо и второ четене на Законопроекта за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на НС. Днес поправките трябваше да бъдат приети на комисия, но заради огромният хаос около законопроекта заседанието беше прекъснато.

Така предлаганият режим не отразява реалната икономическа ситуация и очакваните резултати за текущата година в условия на рецесия. Да се предлага бизнесът да плаща данък върху нещо, което не съществува, е абсурд. Да дължиш служебно определен от НАП данък на фалирал или загубил голяма част от дейността си бизнес, е в най-добрия случай децимация или направо геноцид над  цялата българска индустрия, се казва в позицията на четирите национално представени организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

Настояваме за спешно решение в рамките на деня и оттегляне на предложението на народните представители. Очакваме утре в пленарна зала да бъде гледан текст, който да връща стария режим на плащане на база прогнозна основа, пише още в позицията.

По-рано днес председателят на АИКБ Васил Велев заяви пред Nova, че предложението за служебния авансов данък е едно от най-неудачните. „Във всички държави правителствата вливат ликвидност в икономиката. Това предложение е точно обратното - икономиката да кредитира държавата. Тоест, данъците върху печалбата трябва да се внасят авансово. Компаниите знаят каква е приблизителната печалба и авансово правят такива вноски. След това, ако има разлика, тя се доплаща“, коментира Велев.

Той разказа, че когато са видели за първи път предложението на управляващите, са помислили, че става въпрос за грешка. „Но е описано толкова подробно, че няма как да е грешка. Видяхме го през нощта. Отдаваме го на това, че е извънредно законодателство. Съдържа се в предложението на група народни представители от бюджетната комисия. То е внесено вчера в последния момент. Има и редица добри предложения“, добави Велев.

Коментари: 0