Танева: Няма да връщаме пари на ЕС заради къщите за гости

България изпрати много добра година за земеделието, каза министърът

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
09:37 14.12.2019

ЕС няма да си иска пари заради откритите проблеми при къщите за гости. Програмата приключи добре за България. Всичко, което се събере по тези актове, ще бъде приход по националния бюджет. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева, в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Тя коментира откритите множество нарушения, много от тях свързани с управляващите, по програмата за развитие на селските райони, по която се финансираха къщи за гости през миналия програмен период.

„Смятам, че реагирахме и отговорихме на обществените очаквания. Никога досега не е извършвана проверка каквато направихме на 100% от къщите за гости с присъствието на медиите на всяка проверка. На всички къщи с неизпълнение им е изискана субсидията, пълна или частична, според неизпълнението“, каза още министърът.

Тя каза също, че Държавен фонд „Земеделие“ от 16 октомври, когато започна сезонът на плащанията, до 20 декември, ще изплати общо над 1 млрд. лева за българските земеделците.

„В една част българското земеделие изпраща една много добра година. Винаги съм казвала, че България има добре развито земеделие. То просто не е диверсифицирано, не е балансирано в много сектори. То има един основен сектор - зърнопроизводство, над 90% от площите се обработват от този тип производители. Изпращаме поредна една година, независимо от сушата. Добивът на пшеница е една от най-добрите години, в износа също сме добри. Минусът е в месопроизводството“, каза Танева.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: субсидии | къщи за гости | Десислава Танева

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини