Цените на свинското месо с рекорден скок

На българския пазар се внася по-евтино месо предимно от Испания

Снимка: pixabay
10:00 07.12.2019

Цените на свинското месо в България отчетоха десетгодишен връх. В момента килограм свинско на едро надхвърля 10 лв. , а цените на дребно достигат до 13 лв. на килограм. Спрямо година по-рано стойностите, на които се продава това месо са с 30% по-големи, съобщава „Нова телевизия“.

Причината за по-високите цени на свинското месо според производители и търговци е Африканската чума по свинете (АЧС) , която доведе до унищожаване на 1/5 от прасетата у нас.

На българския пазар се внася по-евтино месо предимно от Испания. От Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) заявиха: „По традиция българското месо е по-скъпо. В ситуация на намаляване на стадото се наблюдава още по-голямо покачване на цените. Испанското месо в България се продава за около 7 лв. за килограм“.

Африканската чума удари не само родното производство, но и пазарите в Азия. Търговците се оплакват, че все по-малко потребители си купуват от по-скъпото свинско.

Опасенията на производители и търговци са, че в следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи, докато стадата напълно се възстановят.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | рекорди | свинско месо | АЧС | покачване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини