Турция отново намали основната лихва - за седми пореден път

Понижението е с цели 100 базисни точки и бе взето на извънредна среща на банката

Снимка: БТА

Турската централна банка намали основния лихвен процент със 100 базисни точки (1 пр. пункт) като част от мерките за справяне с ограниченията, наложени в хода на борбата с коронавируса. Това е седмото по ред намаление на лихвения процент, достигайки 9.75%. Решението бе взето на извънредна среща на банката във вторник, предава Bloomberg.

На заседанието са обсъдени и потенциалните икономически и финансови ефекти от разпространението на коронавируса, пише на сайта на турската банка. Тя също така обяви мерки за осигуряване на гъвкавост на лирата и управлението на ликвидността в чуждестранна валута. Централната банка ще отпусне толкова ликвидност, колкото е необходима на банките, чрез постоянни операции в рамките на деня и през нощта и може да внесе средства на пазара чрез репо търгове с падеж до 91 дни, когато е необходимо.

Заради страховете от коронавируса и намалението на лихвения процент турската лира се обезцени с близо 1% спрямо долара във вторник. Така един долар се обменяше за 6.48 лири към 14:45 ч. българско време и лирата достигна най-ниското си ниво от валутната криза в страната през 2018 г.


Борсовият индекс за банките Borsa Istanbul Banks Index, който следи националните кредитори на борсата, възстанови по-ранните си загуби и повиши стойността си с 3.34% към 14:00 ч. българско време.

Намалението на лихвения процент на Турция започна през юли 2019 г. и с най-новото понижение от днес то става общо 14.25 пр. пункта. Целта на предишните понижения бе да се възстанови икономика след рецесията и валутната криза през лятото на 2018 г.

Намалението на лихвените проценти е мярка, с която централните банки по света се опитват да внесат спокойствие у инвеститорите и банковия сектор. За последния месец лихвеният процент намали и централната банка на САЩ - 2 пъти, както и Bank of England, Bank of Canada и др. Миналата седмица Европейската централна банка отказа да намали вече отрицателните си лихвени проценти, но представи други мерки за подпомагане на сектора.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: основна лихва | Турция | основен лихвен процент | Ердоган | турска лира | коронавирус | турска централна банка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини