Цените на енергията поддържат производствената инфлация

През януари цените на едро при производството и пренос на електричество и топлина са скочили с 5.8% на годишна база

Цените на на едро, на които производителите пласират своята продукция на вътрешния пазар, са нараснали с 2.6% на годишна база през януари. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Производствената инфлация е най-ниската за изминалите три години, сочи още статистиката.

Данните на НСИ показват, че основно увеличението на цените се дължи на поскъпването на производството и разпространението на електрическа и топлинна енергия. През януари годишният ръст в този сектор е 5.8% - най-ниското за последните 12 месеца.

Статистиката показва, че през януари цените при добивната промишленост падат с 1.4% на годишна база. При производството на въглища поевтиняването е с 2.8%, при металните руди - 0.3%, а при добива на неметални руди има поскъпване с 1.5%.

При преработващата промишленост, която е с най-голяма добавена стойност към икономиката, цените се покачват с 1.1% на годишна база. Това е най-слабото увеличение от началото на 2010 г. Данните на НСИ показват, че цените се увеличават най-много при стоките, които са жизненоважни за хората. При храните скокът е с 8.3%, при напитките - 6.7%, текстил - 4.9% и компютърна техника - 5.33%.

Спад в цените на едро има при лекарствата - с 1.5%, мебелите - 0.4%, метали - 3.4% и неметални суровини - 1.1%.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | инфлация | цени на едро

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини