Petroceltic се отказа да търси газ в Черно море

Концесионерът не е намерил достатъчно количество синьо гориво

Ирландската петролна и газова компания Petroceltic International се е отказала от евентуален бъдещ добив на газ в българската акватория на Черно море, тъй като не е намерила достатъчно количество синьо гориво, пише kmeta.bg, позовавайки се на публикация в Reuters. Petroceltic имаше намерение да разработва блок "Камчия - 1" в района на Галата в Черно море.

Неблагоприятните резултати накараха концесионерът да се откаже от проучванията по българското крайбрежие, защото не може да оправдае добива с търговска цел. Информацията за отказа понижи акциите на Petroceltic с 5%.

Сондажът в блок "Камчия - 1" е достигнал дълбочина от 1000 метра и единствените открити залежи са в слой нефтени пясъци с дебелина 20 метра.

"Разочаровани сме от резултата в "Камчия - 1" и планираме да завършим анализа на данните преди да формулираме предложение за продължаване на концесия Галата," посочи изпълнителният директор на компанията Брайън О'Катейн.

Компанията заяви, че ще анализира данните с цел актуализиране на регионалния геоложки модел. След това ще реши, дали да се възползва от възможността за удължаване на концесията с две години.

Освен в блок "Камчия - 1", проучвания за добив на нефт и газ се извършват в морската територия на България в блок "Хан Аспарух", където оперира френската компания Total в консорциум с OMV и Repsol.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: изчисление | Суперхостингбг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини