Растежът на България минава през намаляване на корупцията

Основният въпрос е как да се преодолеят проблемите в периферията на Еврозоната, твърди Феликс Рот

152 ~ 1 мин. четене

Икономическият растеж на България минава през намаляване на корупцията. Това каза в интервю за националното радио Феликс Рот, икономически анализатор в базирания в Брюксел Център за изследване на европейската политика.

Според експерта България и Румъния са изправени пред високи равнища на корупция и ниско ниво на управленска ефективност и върховенство на закона. "Смятам, че повишаването на ефективността на управлението и върховенството на закона, както и намаляването на корупцията са ключовите фактори за икономиката и перспективите за растеж в България", защити тезата си Феликс Рот.

Анализаторът коментира и дълговите проблеми в южните страни от Еврозоната. "Решаващият въпрос сега е как да преодолеем кризата в периферията на Еврозоната. Продължаващите необходими структурни реформи в периферните страни трябва да бъдат съпроводени от засилващи икономическия интерес инвестиции", убеден е Рот. Според него вложенията трябва да бъдат направени от публичния сектор, защото доверието на бизнес сектора и потребителите е застинало.

"Публичните финанси в периферните държави са под натиск, а на хоризонта не се очертава съгласие за общите европейски облигации. Затова е нужно да бъде създаден широкомащабен инвестиционен план за тези страни", категоричен е Феликс Рот.

Подкрепи Economic.bg