Седем малки ВЕЦ-а ще произвеждат ток за тролеите в София

Предвижда се хидроцентрали да произвеждат около 50 хил. мегаватчаса ток годишно, а инвестицията е около 10-15 млн. лв.

Седем малки ВЕЦ-а ще произвеждат ток от енергията на отпадните води в столицата и ще захранват тролеите, трамваите и уличното осветление, пише вестник „Монитор“. Водноелектрическите централи ще се изграждат на довеждащите водопроводи като се монтират на малки турбини, които използват енергията от свободно падащата вода за производство на ток.

„В момента се подготвя проект за изграждането на централите, които ще работят с отпадните води на София. Падащата вода сега отива в гасителни басейни и е пусната на вятъра. Вместо това тази енергия може да се използва и да произвежда ток за уличното осветление, трамваите и тролеите“, обясни главният архитект на София Петър Диков.

По думите му местата, избрани за построяването на централите са край кварталите Бистрица, Симеоново, „Модерно предградие“, Бояна, „Коньовица“ и местност Малина. Инвестицията на за 7-те хидроцентрали е около 10-15 млн. лв.

„За строежа им ще се търси публично-частно партньорство или пари от европейската програма „Джесика“. Според експерти инвестициите ще се върнат през следващите 8-10 години“, обясни още Диков. Предвижда се вецовете да произвеждат 50 хил. мегаватчаса ток годишно, което е около 1-2% от потреблението на София. Вредните газове във въздуха ще намалеят със 102.5 хил. тона.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ток | тролеи | ВЕЦ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини