Лагард: Слабият растеж на икономиката ще продължи дълго

Този период ще бъде съпроводен с ниска инфлация и висока безработица, смята още тя.

09:12 03.10.2014

Слабият икономически растеж в световен мащаб може да се задържи по-дълго време, тъй като страните все още не могат да се справят с високия публичен дълг и безработицата. Това заяви ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от „Ройтерс“. Този период ще бъде съпроводен с ниска инфлация и висока безработица, смята още тя.

„Ниска инфлация и висока безработица. Това е което сега виждаме в Еврозоната. В някои страни е по-силно изразено, отколкото в други”, заяви Лагард. Тя отбеляза, че МВФ е обезпокоен от нарастващата тенденция за приток на ликвидни средства от банковия сектор към „сенчестата” икономика.

„В някои случаи „сенчестото банкиране е необходимо, но проблемът е там, че няма достатъчно информация за „сенчестото банкиране”. Това изисква особено внимание”, добави Лагард.

Също така тя обърна внимание на геополитическите рискове , възникнали в последните години: „Първото, което бих искала да отбележа, е ескалацията на конфликта в Украйна. Той може да се нарече разрушителен. Това разсрушение оказва влияние на цените на стоковите пазари и търговията”, заяви изпълнителният директор на МВФ. Според нея, влияние на световната икономика оказват конфликтите в Близкия изток и разпространението на Ебола.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | ЕС | Кристин Лагард

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини