Барселона с план за безкасова местна валута

Тя ще се обменя срещу евро с фиксиран курс 1:1

18:32 27.10.2015

През следващите 6 месеца градският съвет на Барселона планира да пусне безкасова местна валута, която има потенциала да стане най-голямата по рода си в целия свят. Основната цел на проекта е да се повишат икономическите възможности пред местния бизнес, заяви представител на съвета, цитиран от Business Insider.

Идеята е местните магазини и гражданите да могат да обменят евро срещу въпросната нова валута при фиксиран курс едно към едно и да я използват при покупка на стоки и услуги с намаление или за други цели. Възможностите съвсем не свършват до тук. Новата паралелна валута може да бъде използвана и за плащане на определени субсидии, данъци и местни услуги като градски транспорт. Общинските работници също ще получават част от заплатата си в тези пари.

Барселона далеч няма да е първият град, използващ такава система. Местните валути са доста популярни в последно време. Може би има около 3 000 форми на такива пари, използвани по целия свят, съобщават от Community Currencies in Action, организация частично финансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Барселона е на път да приложи идеята, която идва в резултат на експеримент от преди три години в британския град Бристол. Днес тази валута се е превърнала в най-сериозната алтернатива на лирата.

За въвеждането на собствена валута градският съвет в Барселона трябва да се изправи директно срещу националните регулатори и централното правителство. Голямото предизвикателство ще е местното население и бизнесът да повярват в новата парична единица и да се намери финансова институция, която да я подкрепи с евро. Без такава доверието лесно може да бъде изгубено.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Барселона | нова валута | обогатяване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини