Унищожаването на храни е по-евтино от даряването
650 хил. т храна се бракуват всяка година заради изтекла годност, съобщи Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите
Близо 650 хил. тона годишно се бракуват поради изтекъл срок на годност, заяви Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите и собственик на „Тандем“ в интервю пред БНР.
Браншовите организации от хранителната индустрия и Българската стопанска камара настояват за данъчни облекчения при даряване на хранителни стоки. Според изчисления на Българската хранителна банка, количеството храна, което ежегодно се унищожава в България, би могло да изхрани българите, живеещи под прага на бедност за период от година и половина.
Вътев посочи, че храните, които се бракуват поради изтекъл срок на годност, трябва да бъдат унищожени, а за това унищожение се правят допълнителни разходи. ”За тези храни не се дължи ДДС. Ако един оператор не храни обаче, бил той производител или търговец, това много повече касае търговците пряко и косвено производителите, дари такава храна, той дължи ДДС към държавния бюджет. Поради това, че ДДС е 20%, а разходите за унищожаване на тази храна са далеч под 20%, затова и в двата случая операторът с храни не реализира приход, обясни Вътев.
Според собственика на „Тандем“, търговците имат по-голяма изгода да унищожат храната, отколкото да я дарят, защото тогава не получават нищо в замяна. Търговецът печели около 40 ст./кг, но ако дари храната, той дължи ДДС към бюджета. Данъкът е по-висок от разхода за екарисаж.
Според Вътев има основание в опасенията на финансовия министър, че може да има злоупотреби. Затова засега се обсъжда праг от 0,5% дарена храна от годишния оборот. Предложението е вече на 15 години, но ако стане факт, цялата система ще бъде облекчена и то без да има губещи, заяви Кирил Вътев.
В допълнение, той каза, че както и в момента, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще следи дарените храни да са в срок на годност.