Остри критики срещу България заради ромите и бежанците

Доклад обвинява страната в липса на план за интеграция и лоши условия

България не разполага с план за интеграция на бежанците и лицата, ползващи се с международна закрила. Това се казва в годишния доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ за правата на човека в частта му за България. В него страната ни е критикувана и за отношението към ромите, бежанците и мигрантите.

През 2015 г. беше регистрирано четирикратно увеличение в броя на бежанците и мигрантите, влезли в България през границата с Турция след значителния спад през 2014 г. в резултат на въвеждането на мерки за защита на границата, отбелязва "Амнести интернешънъл".

Според правозащитната организация в България липсва адекватно разследване на престъпленията от омраза. „Амнести интернешънъл“ обвинява страната ни за удължаването на оградата на границата ни, защото според тях целта е отклоняването на миграционните потоци към официалните гранични пунктове.

Неправителствени организации обаче съобщиха, че хора, търсещи международна закрила и опитали да влязат в България през контролните пунктове, са били връщани. През октомври афганистанец, търсещ убежище, почина, след като бе улучен от рикоширал куршум при предупредителен изстрел на полицай на българско-турската граница. Българският хелзинкски комитет изрази тревога от разминаванията между версиите на властите и на разследването за случилото се, посочва доклада, цитиран от "Дарик".

„Амнести интернешънъл“ порицава страната ни и затова че въпреки приемането на Национална стратегия за миграцията, убежището и интеграцията за 2015-2020 г., няма никакъв план за прилагането й.

От организацията са обезпокоени заради условията, при които живеят кандидатите за убежище, качеството на храната и достъпа да медицински грижи и лекарства. През януари месечната помощ от 65 лв., отпусната на кандидатите за убежище в центровете за настаняване, беше спряна, допълва документът.

„Амнести“ критикува също отношението на властите към ромите. Въпреки конституционното право на жилище, българското законодателство не забранява изрично принудителното извеждане от жилище, нито гарантира предпазни мерки в съответствие с международните норми в областта на човешките права. Властите продължиха принудително да гонят ромските общности от обитаваните от тях жилища. Някои са били преместени в неподходящи жилища, а други са останали без покрив”, се казва в доклада.

Според организацията не е редно престъпленията от омраза срещу роми, мюсюлмани, евреи и други етнически и религиозни малцинства се третират от властите като хулигански актове, а трябва да бъдат разглеждани от правосъдието като престъпления от расистка и ксенофобска омраза.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | доклад | роми | интеграция | онколекарства

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини