Венецуела въвежда двудневна работна седмица

Решението е част от борбата с енергийната кризa

08:31 27.04.2016

Социалистическото правителство във Венецуела обяви, че въвежда двудневна работна седмица за обществения сектор. Държавните служители ще излизат в принудителен отпуск от сряда до петък. Решението е част от борбата с енергийната криза, връхлетяла страната.

"От утре, в продължение на най-малко две седмици, сряда, четвъртък и петък ще са неработни дни за публичния сектор", заяви в седмичното си телевизионно предаване президентът на страната Николас Мадуро.

Преди седмица Венецуела въведе режим на тока. Електрозахранването спира за по четири часа на ден в цялата страна и това ще продължи най-малко 40 дни.

Сушата намали нивата на водата във Венецуела на основния язовир и водноелектрическа централа в Гури до критични нива. Язовирът предлага около 2/3 от енергийните нужди на нацията.

Недостигът на вода и намаляването на електроенергия са само част от трудностите на Венецуела и на 30 милиона души, които вече трайно навлязоха в тежка рецесия, недостиг на основни продукти като мляко до лекарства, покачващи се цени, както и дълги опашки в магазините.

От 1 май Венецуела планира да промени и часовата си зона, обаяви още президентът на Николас Мадуро.

Междувременно стана ясно, че Националният избирателен съвет на Венецуела се съгласи да стартира процедура за провеждането на референдум, иницииран от опозицията, за импийчмънт на президента Николас Мадуро, предаде РИА Новости. От Съвета съобщават, че избирателите власти в страната са се съгласили да издадат на инициаторите на процеса нужните документи и формуляри, в които ще се събират подписите за провеждане на референдум.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ток | криза | Венецуела | Николас Мадуро | спор между ЕС и Италия | институт по метеорологията | инвестиции в Африка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини