Български филм в топ 5 на най-добрите в света за 2016 г.

Майя Виткова се нарежда сред най-добрите режисьори на годината

20:45 11.12.2016

"Холивуд е най-добрата машина за правене на пари. Тя генерира огромни количества пари от продажбата на суровини за масовия пазар и „изпира“ част от тях със създаването на кино шедьоври. Печелейки милиарди долари от C.G.I. комедии за деца, филми за супер герои, за предотвратяване на апокалипсис и други подобни популярни жанрове, големите студия насочват част от тези пари към Уес Андерсън, София Копола, Спайк Лий, Мартин Скорсезе, Джеймс Грей и др. Понякога дори има застъпване между групи от филми, например когато Райън Куглер направи „Creed” и Скорсезе създаде модернистичния хорър „Shutter Island” или пък когато Клинт Истууд просто създаде каквото и да е…"

Така започва статията на журналиста Ричард Броди в едно от най-авторитетните американски издания The New Yorker. Сред най-добрите филми на 2016 г. той подрежда и българския „Виктория“ на режисьора Майя Виткова. А тя влиза и в класацията на изданието за най-добрите режисьори на 2016 г. "Виктория" е български игрален филм от 2014 г., но от The New Yorker го подреждат сред най-добрите през тази година. Филмът прави премиерата си на световния фестивал за независимо кино в Сънданс на 19 януари, 2014 г. Това е първият български пълнометражен филм селектиран в програмата на този фестивал.

Действието на филма се развива от 1979 до 1994 година в България. Главната героиня е Виктория (Дария Виткова), която е обявена за "бебе на десетилетието", защото се ражда без пъпна връв. Политическите промени в страната влошават отношенията между Виктория и майка ѝ (Ирмена Чичикова), която някога си е дала обещание да не ражда дете, ако страната продължава да е под тоталитарен режим.

Ето и топ 5 на най-добрите филми за 2016 г. 

1. “Little Sister” Зак Кларк

2. “Moonlight” Бари Дженкинс

3. “Sully” Клинт Истууд 

4. “Viktoria” Майя Виткова

 5. “Love & Friendship” Уит Стилман 

Най-добрите режисьори на 2016 г. 

1. Зак Кларк

2. Бари Дженкинс

3.  Клинт Истууд 

4. Майя Виткова

5. Уит Стилман 

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: 50-годишни | гении | Three | Mr Bricolage

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини