Днес е ден на траур за Хитрино

Министерският съвет се събира извънредно, за да отпусне помощ за селото

Днес е ден на траур за Хитрино

Днес е ден на национален траур за жертвите на жестокия инцидент в шуменското село Хитрино, при който след взрив на влакова композиция със цистерни загинаха осем души, а близо 30 бяха ранени. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

В болницата в Шумен остават 8 хоспитализирани пациенти от Хитрино. Трима от тях са в реанимация, но всички са в стабилно състояние.

14 от жителите на селото, които вчера бяха евакуирани, остават настанени в кризисния център в Шумен. Останалата част от жителите намериха подслон при близки, познати и роднини. Цялото село беше евакуирано и бе обявено бедствено положение поради мерки за сигурност и заради рисковата операция, която беше започната - претоварване на съдържанието от дерайлиралите цистерни в други.

Очаква се евакуацията и бедственото положение да продължат още няколко дни, тъй като продължава операцията по източването на опасните вещества от цистерните.

Днес се събира за извънредно заседание Министерският съвет в оставка, за да гласува допълнителна помощ за Хитрино. 

От строителната камара вече обявиха готовност да построят три сгради в селото, когато започне неговото възстановяване.

Междувременно бе разкрита дарителска линия в помощ на пострадалите. Всеки може да дари 1 лева с изпращане на СМС на номер 1466.

Коментари: 0