Инспекцията по труда започва проверки в зимните курорти

За изминалия сезон инспекторите са открили 1500 нарушения

13:50 02.12.2016

Инспекцията по труда планира масирани проверки в зимните курорти във връзка със старта на активния туристически сезон от началото на следващата седмица.

Основен приоритет при проверките ще бъде контролът по законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, заплащането на труда и работното време, съобщиха от институцията.

Основните нарушения при сезонната заетост са свързани с незаконосъобразно полагане на извънреден труд, както и незаплащането му с увеличение. Не се заплаща с увеличение и работата през празнични и почивни дни. Не се осигурява задължителната междудневна и седмична почивка. Туризмът е и сред рисковите дейности за работа без трудов договор или сключване на договор за непълен работен ден при полагане на труд по 8 и повече часа, отчитат от инспекцията.

През миналия туристически сезон - периодът декември 2015 г.  и от януари до март 2016 г., инспекторите са извършили 330 проверки в туристически обекти. От тях 80 са за контрол за изпълнение на дадени задължителни предписания.

Констатирани са почти 1500 нарушения, от които по трудови правоотношения - почти 840, а по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд - около 600. Нарушенията, свързани със заплащането на труда, са 200 от всички нарушения по трудовите правоотношения. Около 200 са и нарушенията, свързани с възникването на трудовите правоотношения, като най-често те са свързани с липсата на някои задължителни клаузи в трудовите договори. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проверки | нарушения | материално положение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини